Vremenske razmere se umirjajo

Vodotoki so ponoči ponekod po državi še vedno naraščali, a se bodo po napovedih Agencije za okolje (Arso) razmere danes dopoldne umirile. Povišan vodostaj bo najdlje ohranila reka Krka, ki bo naraščala tudi še danes dopoldne.

Vodotoki so ponoči ponekod po državi še vedno naraščali, a 
se bodo po napovedih Agencije  za okolje razmere danes 
dopoldne umirile. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vodotoki so ponoči ponekod po državi še vedno naraščali, a se bodo po napovedih Agencije za okolje razmere danes dopoldne umirile. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Krka v spodnjem toku poplavlja v širšem obsegu in še počasi narašča. Pretok reke Krke v Podbočju znaša 360 kubičnih metrov na sekundo, največji pretok pa bo predvidoma dosegla danes dopoldan pri vrednosti okoli 370 kubičnih metrov na sekundo. Naraščanje reke Krke s pritoki v zgornjem toku se je ustalilo.

V spodnjem toku še počasi naraščata Kolpa in Sotla, poplavljene površine na teh območjih se bodo še nekoliko povečale. Razlivata se tudi reki Dravinja in Lahinja, ki pa sta že prenehali naraščati. Znotraj protipoplavnih nasipov v manjšem obsegu poplavlja reka Mura.

Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu in počasi že upada.

Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo v prihodnjih dneh ojezerjena, na ravninskih predelih Pomurja in Podravja pa bo lahko zastajala voda.

Zaradi obilnih padavin je bila v četrtek za vzhodno polovico države razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zaradi obilice padavin izdali priporočilo, naj javnost redno spremlja obvestila upravljavcev vodovodov glede morebitne omejitve uporabe pitne vode oziroma njenega prekuhavanja.

Čez vikend se bodo razmere začele umirjati, kljub temu, da še pričakujejo posamezne padavine, so pojasnili na Arsu.

Obilno deževje je povzročalo precej preglavic. Po podatkih Uprave za za zaščito in reševanje so morali v četrtek po vsej državi posredovati zaradi vdora meteorne vode oziroma poplavljanja vodotokov, poplavilo je tudi nekaj cest. V Armeškem v občini Krško se je sprožil zemeljski plaz, v Slovenj Gradcu pa se je s pobočja na obvoznico prikotalilo več kamnitih skal, pri čemer je ena le za las zgrešila osebno vozilo.

STA


Najbolj brano