Vrednost dobre desetine nepremičnin se bo znižala

Predvidoma konec marca bodo lahko lastniki nepremičnin v evidencah geodetske uprave (Gurs) preverili, ali in za koliko se je znižala posplošena tržna vrednost njihove nepremičnine. Gursova evidenca služi državi, denimo pri uvajanju nepremičninskega davka. Tega, da posplošena tržna vrednost odraža realno vrednost neke nepremičnine, ni mogoče trditi.

Na vrednost posplošenih tržnih vrednosti nepremičnin bo vplivalo več dejavnikov. Foto: STA
Na vrednost posplošenih tržnih vrednosti nepremičnin bo vplivalo več dejavnikov. Foto: STA

LJUBLJANA > Ob tokratni indeksaciji se bodo cene posameznih vrst nepremičnin znižale od deset do 37 odstotkov, odvisno od tega, v kako atraktivnem delu države se nahaja nepremičnina.

Cene še kar padajo

Pripisana vrednost se bo - ko bo vlada sprejela novo uredbo o določitvi indeksov vrednostni nepremičnin - znižala 760.000 nepremičninam od skupno 6,5 milijona nepremičnin. Za nobeno vrsto nepremičnin ni predlagano zvišanje vrednosti, pojasnjujejo na Gursu. Tokratna indeksacija zajema obdobje od 1. julija 2010 do 31. marca 2014. V tem času so se vrednosti najbolj znižale za lokale, pisarne, hiše, stanovanja in zemljišča za gradnjo stavb na območjih, kjer so bile vrednosti najvišje.

Kaj lahko ob indeksaciji pričakujejo lastniki nepremičnin na Primorskem? “Pri stanovanjih so se vrednosti od leta 2010 najbolj znižale v Novi Gorici, pri hišah na obali, v Sežani in širšem območju Nove Gorice, pri lokalih in pisarnah v Kopru in Novi Gorici, pri zemljiščih za gradnjo stavb pa na obali,” nam je pojasnil Martin Smodiš z Gursa. Na Gursu, kjer redno analizirajo sklenjene kupoprodajne posle, sicer zaznavajo, da na Primorskem cene nepremičnin še vedno padajo.

Gursova cena se lahko od tržne zelo razlikuje

Nove vrednosti nepremičnin so na Gursu oblikovali na podlagi tega, kaj se je med leti 2010 in 2014 dogajalo na nepremičninskem trgu, a klub temu to ne pomeni nujno, da je posplošena tržna vrednost blizu realni vrednosti na trgu in da se bo nepremičninski trg ravnal po novih pripisanih vrednostih.

“Gursova ocena posplošene tržne vrednosti se lahko od dejanske vrednosti na trgu zelo razlikuje,” pravi strokovnjak za nepremičnine Jožef Murko. “Tam, kjer je veliko prodaj zelo podobnih nepremičnin, lahko Gursu čestitam, da znajo dobro zadeti vrednost, medtem ko so tam, kjer so nepremičnine bolj posebne ali pa je trg nepremičnin nerazvit, Gursove ocene temu primerne,” opaža. Iz podatkov, ki so na voljo, če na trgu ni dovolj sklenjenih poslov, pač Gurs ne more narediti veliko, zato se dejanske cene lahko bistveno razlikujejo od posplošene tržne vrednosti. “To ni nič nenavadnega, zavedati se je treba, da je namen posplošene tržne vrednosti davčna osnova, in ne, da bi se trg ravnal po tej vrednosti,” pravi Murko.

Indeksacija - druga po letu 2010 - bo državi služila za davčne namene in za preračunavanje upravičenosti lastnikov nepremičnine do socialnih transferjev. Država indeksacijo izvede le, če so se cene v sklenjenih poslih na določenem območju in za določene nepremičnine spremenile za več kot deset odstotkov.

JANA KREBELJ


Najbolj brano