Vprašanje je, če je sobivanje z desnico sploh možno

Zmagovalec volitev Miro Cerar bo prihodnji teden začel pogovore z vodji parlamentarnih strank o možnostih za sestavo nove vladne ekipe. Zanimivo bo videti, kako bo reagirala levica na morebitno povabilo Novi Sloveniji.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar naj bi pogovore s strankami o koaliciji začel prihodnji teden Foto: Tamino Petelinsek
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar naj bi pogovore s strankami o koaliciji začel prihodnji teden Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Če smo pred volitvami govorili o možnosti tako desne kot leve nove vladne koalicije, je po 13. juliju jasno, da vajeti s predsednikom SMC Mirom Cerarjem prevzema leva sredina. Desnica (povrh zdaj še brez SLS) je enostavno prešibka, da bi ponovila zgodbo po volitvah leta 2011, ko Zoran Janković, čeprav zmagovalec, ni uspel sestaviti večine in je moral oblikovanje oblasti prepustiti Janezu Janši.

Cerar: Obrisi koalicije julija

V strankah so medtem preučili rezultate volitev in svoje možnosti, da se pridružijo koaliciji. Povsem jasnih odgovorov pa še niso dale, tako da o njihovih namerah še vedno lahko samo ugibamo. Cerar pričakuje, da jih bo dobil čim prej in kot najverjetnejši novi mandatar želi, da bi bili vsaj obrisi nove koalicije znani do začetka avgusta oziroma do ustanovitvene seje državnega zbora v novem mandatu. Upa celo, da bo koalicija oblikovana že v avgustu, nova vlada pa v septembru.

Cerar naj bi pogovore z vodji oziroma s predstavniki strank začel prihodnji teden. Takoj po volitvah je dejal, da se bodo pogovarjali z vsemi strankami, a je kmalu zavrnil možnost, da bi se s stranko SDS pogovarjal kot z morebitno koalicijsko partnerico. Obžaloval je, da SDS zanika temelje pravne države in volitve označuje za nelegitimne.

Cerar pa je pristavil, da bi si osebno želel “ne le enobarvne vlade”. Ta bi bila možna seveda le z NSi. Toda predsednica te stranke Ljudmila Novak je že naštela pogoje, na katere bi moral novi mandatar pristati: znižanje DDV na 20 odstotkov, nadaljevanje privatizacije in uvedba socialne kapice. Seveda zanjo ne pride v poštev kakšen nov davek, denimo nepremičninski. Ob tem Novakova že ponuja seznam ministrstev, ki bi zanimala NSi: ministrstvo za gospodarstvo, ministrstvo za zdravje, morda še ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Slovenija je še vedno v takšnih razmerah, da bi težko prisluhnila zahtevi za znižanje DDV. Povsem v navzkrižju z zahtevami nekaterih drugih morebitnih partnerjev je prodaja državnega premoženja.

Poglavja, ki se jih je treba lotiti, so zelo zahtevna in bodo deležna takšnih in drugačnih pogledov: konsolidacija javnih financ, zdravstvena reforma, sociala, kultura ... Tako se Cerar že vnaprej zaveda, da nima smisla iskati ustavne dvotretjinske večine.

Ravnanje levice nepredvidljivo

Ravnanje SD je še velika neznanka. V stranki priznavajo, da so doživeli hud poraz, kar da je lahko posledica tudi sklepanja zavezništev s Solidarnostjo in z Desusom. Verjetno ni izključena možnost, da se bo stranka zavlekla v opozicijo in si tam po porazu celila rane. To je za PN kot najboljšo odločitev omenil pomemben član stranke, poslanec Mirko Brulc.

V Desusu bodo zagotovo svojo podobo gradili na pravicah upokojencev. Združena levica, ki je vse tako presenetila, se bo po napovedih pogajanj udeležila. Njen novoizvoljeni poslanec Luka Mesec je že ponovil stališče, da bi sodelovali v vladi, ki bi zaustavila privatizacijo. S tem pa bi naleteli na odpor NSi. Kako naprej z ZaAB pa bo odvisno od razpleta možne kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. DAVORIN KORON


Najbolj brano