Vprašala za normo uprave in skoraj ostala na cesti

Novinarka Dela je od uprave družbe pred približno štirinajstimi dnevi prejela opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, ker naj bi okrnila dostojanstvo delodajalca in uprave.

Časopisna hiša Delo Foto: Dejan Mijovic
Časopisna hiša Delo Foto: Dejan Mijovic

LJUBLJANA > V opominu je navedeno, da je v elektronskem sporočilu zapisala: “... ker vemo, da denarja ni, bi si lahko omislili tudi kakšnih simboličnih nagrad, recimo omemb udarnikov in udarnic s fotografijami in imeni v prostorih družbe Delo ...” in “kakšno normo ima uprava?”.

Na upravi družbe, ki jo vodi Irma Gubanec, so za Žurnal24.si povedali, da v navedenem primeru ni šlo le za interno komunikacijo med kolegi. “Opomin je bil izdan, ker je novinarka z upravo komunicirala na izrazito žaljiv način, ki krni dostojanstvo uprave in s tem družbe, ki jo uprava zastopa.”

V aktivu in sindikatu novinarjev Dela ocenjujejo, da gre za nedopusten pritisk na svobodo izražanja mnenj. “Ta komunikacija je potekala kot interni pogovor in odziv na enostransko povišanje norme,” je povedal Mario Belovič, član IO Sindikata novinarjev Dela.

Honorarni sodelavci časopisne hiše so pretekli teden dobili aneks k pogodbi, po kateri bi ti morali za uporabo Delovih računalnikov mesečno plačevati 30,5 evra najemnine.

“Razlog vidim v tem, da poskuša uprava na vse možne načine zmanjšati stroške dela ter število zaposlenih in izkoristi vsako priložnost, da sledi temu cilju, tako kot v primeru aneksov za uporabo računalnikov,” meni Belovič.

NR


Najbolj brano