Vpis pravice do pitne vode v ustavo pozitivno odmeva

Odločitev poslancev, da potrdijo vnos pravice do pitne vode v ustavo, pozitivno odmeva. V civilni iniciative Za Slovenijo in svobodo so sicer spomnili, da gre šele za prvi korak, v Amnesty International pa so opozorili na problematiko Romov, ki so ponekod še vedno po vodo prisiljeni hoditi do onesnaženih potokov in javnih pip.

LJUBLJANA > V Amnesty International Slovenije pozdravljajo zapis pravice do pitne vode v slovensko ustavo in s tem priznanje te človekove pravice na najvišji ravni. “Medtem ko tako odločno priznavamo, da ima vsakdo pravico do pitne vode, pa morajo nekateri Romi v Sloveniji še vedno po vodo do onesnaženih potokov in javnih pip,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V nekaterih romskih naseljih v Sloveniji Romom namreč ni dovoljen priklop na vodovodno omrežje, kljub temu, da v odsotnosti drugih možnosti tam bivajo že desetletja, so vodni viri blizu in je jasno, kako zelo negativno pomanjkanje dostopa do zadostnih količin čiste vode vpliva na njihovo življenje in zdravje.

“Priznanje dostopa do pitne vode kot ustavne pravice je pomemben korak za Slovenijo, ampak zdaj potrebujemo tudi konkretne ukrepe, da bodo to osnovno pravico uživali vsi, brez diskriminacije. Uživanje te pravice bo potrebno zagotoviti tudi tam, kjer to Romom doslej ni bilo omogočeno zaradi zakonskih ovir,” so zapisali.

Z današnjo odločitvijo poslancev so zadovoljni tudi v civilni iniciativi Za Slovenijo in svobodo, katere član Brane Golubović je bil pred tremi leti in pol kot takratni poslanec prvi pobudnik za vpis te pravice v ustavo. “Z današnjim zgodovinskim dejanjem ... jasno in nedvoumno kažemo svetu in Evropi, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina, dobrina, ki se je ne more privatizirati in se prednostno in trajnostno uporablja za oskrbo prebivalstva in živali, šele nato za gospodarske potrebe v Sloveniji in šele nato za izvoz, če to zaloge pitne vode dovoljujejo,” so sporočili.

Je pa to šele prvi korak. “Sledi uskladitev zakonodaje z ustavnim členom, ki se mora zgoditi hitro in brez izigravanja namena, zaradi katerega se je šlo v ustavo,” so opozorili.

Ustavna pravica do vode veseli tudi evropskega poslanca iz Slovenije Igorja Šoltesa (Zeleni/Verjamem). “To je izjemno dragocena naložba v našo prihodnost, s katero bomo pokazali, da razumemo in spoštujemo pomen te edinstvene naravne danosti, od katere sta odvisna tudi razvoj in blaginja naše države,” je poudaril v izjavi. “Močno upam, da te zelo dobre poteze ne bodo preglasila investicijska sodišča v transatlantskih sporazumih, ki ne skrivajo svojih apetitov po naravnih virih,” je še dodal.

Poslanci DZ so danes s 64 glasovi za in nobenim proti potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo. Za sprejem ustavnega zakona je bila potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov. Slovenija s tem poleg Slovaške postaja druga država EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni.

STA


Najbolj brano