Vozni park obrambnega ministrstva bo bogatejši za megane, insignie in berlinge

Ministrstvo za obrambo je izbralo dobavitelje vozil spodnjega srednjega razreda, zgornjega srednjega razreda ter manjših kombiniranih vozil. Renault Nissan Slovenija jim bo dobavil 180 renault meganov, Avtotehna VIS pa 12 opel insignij ter 25 citroen berlingov. Za srednje velika kombinirana vozila in vojaška terenska vozila pa niso oddali naročila.

Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek
Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Ministrstvo bo tako za avtomobile spodnjega razreda z vključenim davkom odštelo približno 2,5 milijona evrov. Za opel insignije bodo odšteli približno 200.000 evrov, za berlinge pa približno 365.000 evrov.

Kot so navedli na ministrstvu, je bila odločitev o oddaji naročila podpisana 21. aprila in je trenutno v vročanju ponudnikom.

Ponudbo za dobavo 15 srednje velikih kombijev je oddal le Renault Nissan Slovenija. Za en kombi je zahteval slabih 26.000 evrov, skupaj bi ministrstvo stalo približno 390.000 evrov, a se za oddajo tega sklopa javnega naročila niso odločili.

Prav tako niso oddali naročila za terenska vojaška vozila. Za ta posel sta se potegovala Autocommerce in avstrijski Achleitner Fahrzeugbau und Reifenzentrum. Prvi je ponujal za 102.864 evrov za vozilo, drugi pa za 86 evrov več na vozilo. Ministrstvo bi oddaja tega sklopa stala več kot štiri milijone.

Dobava vozila bo sicer postopna, glede na razpoložljiva finančna sredstva in dejanske potrebe. Ministrstvo se je za nakup odločilo zaradi dotrajanosti voznega parka in posledično visokih stroškov vzdrževanja vozil.

Tako predvidevajo, da bo pomemben delež sredstev za nakup novih vozil zagotovljen že iz bistvenega prihranka pri stroških vzdrževanja in popravil, manjše porabe goriva ter zmanjšanja stroškov tehničnega pregleda vozil. Dodatna sredstva pa bodo med drugim zagotovili s prodajo starih odpisanih vozil ter drugega premičnega in nepremičnega premoženja.

STA


Najbolj brano