Vox populi: SMC vodi pred SDS

Vladajoča SMC je v javnomnenjski raziskavi POP TV, ki jo je zanjo opravil inštitut Mediana, po podpori ponovno prevzela vodstvo, potem ko jo je decembra premagala največja opozicijska stranka SDS.

Stranko premierja Mira Cerarja SMC bi volilo 16,8 odstotka vprašanih, je pokazala  javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za POP TV in časnik Dnevnik opravlja agencija Ninamedia.  Foto: Leo Caharija
Stranko premierja Mira Cerarja SMC bi volilo 16,8 odstotka vprašanih, je pokazala javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za POP TV in časnik Dnevnik opravlja agencija Ninamedia.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Stranko premierja Mira Cerarja bi namreč volilo 16,8 odstotka vprašanih, SDS pa 15,3 odstotka.

Največji vladni in največji opozicijski stranki na tretjem mestu sledi Cerarjeva koalicijska partnerica SD, ki bi osvojila 7,6 odstotka glasov. Sledijo tri parlamentarne stranke, ki imajo skoraj enako raven podpore. NSi bi volilo 6,9 odstotka vprašanih, opozicijsko ZL 6,6 odstotka, drugo najmočnejšo parlamentarno stranko Desus pa bi volilo 6,4 odstotka vprašanih. Na sedmem mestu je zunajparlamentarna SLS s 3,9-odstotno podporo med vprašanimi v raziskavi. S tem je SLS prehitela parlamentarno ZaAB.

Vlada Mira Cerarja je novo leto začela tudi z boljšo podporo, kot jo je imela konec lanskega leta. Delo vlade namreč podpira 37,2 odstotka vprašanih, medtem ko jo je konec decembra 24,1 odstotka vprašanih v raziskavi Vox populi. A z delom vlade je trenutno še vedno nezadovoljnih 53,7 odstotka vprašanih. Preostali dela vlade niso mogli oceniti.

Med najbolj priljubljenimi politiki je predsednik republike Borut Pahor. Sledijo mu evropska komisarka Violeta Bulc, prvak SD Dejan Židan, Cerar, peterico najbolj priljubljenih politikov pa zaključuje nekdanji evropski komisar Janez Potočnik.

V drugo polovico deseterice najbolj priljubljenih so se uvrstili predsednica NSi Ljudmila Novak, evropski poslanec Lojze Peterle, finančni minister Dušan Mramor ter prvaka ZL in Desus Luka Mesec in Karl Erjavec.

Anketo je Mediana opravila na vzorcu 708 oseb.

STA


Najbolj brano