Volitve za vodstvo NSi zaključene, rekordna udeležba

Govorci na kongresu NSi so enotni v potrebi po krepitve slovenske desnice, a pot do tega cilja vidijo nekoliko različno. Volitve za funkcije NSi so se že zaključile, a izidi še niso znani, saj se je razprava nekoliko zavlekla. Rezultatov glasovanja ni pričakovati pred 18. uro. Je pa po neuradnih podatkih glasovalo največ delegatov v zgodovini stranke.

Aktualna predsednica NSi Novakova se je v približno  enournem govoru ozrla na dosedanje delovanje NSi.
Aktualna predsednica NSi Novakova se je v približno enournem govoru ozrla na dosedanje delovanje NSi. 

VRHNIKA > Ljudmila Novak se sprašuje, zakaj je potrebna degradacija NSi, in poudarja željo po samostojnem vodenju stranke. Njen protikandidat Aleš Hojs pravi, da ne gre za osvobajanje od drugih strank, saj mora biti NSi boljša od njih.

Aktualna predsednica NSi Novakova se je v približno enournem govoru ozrla na dosedanje delovanje NSi. Med drugim se je obregnila ob razpad zadnje vlade Janeza Janše leta 2012 z besedami, da je “egoizem slab svetovalec”. Ob tem se je vprašala, kaj so v NSi naredili tako slabega, da se morajo zdaj zagovarjati.

Novakova: Ne bom ustanavljala nove stranke, če bo izvoljen Hojs

“Ker je naš program boljši, ga je treba čim prej degradirati, da ja ne bi krščanski demokrati napredovali. Zakaj pa ne? Ali ne bi bilo najbolj normalno, da je najmočnejša stranka na desnici krščanska demokracija,” je še vprašala Novakova. Po njenih besedah so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki mislijo dobro za državo, ne podpirajo pa hudobije - ne glede na to, ali prihaja z leve ali desne.

Poudarila je tudi, da v NSi ne dopuščajo očitkov, da so levičarji: “Mi smo krščanski demokrati.” Ti so, kot je pristavila Novakova, ki je ob koncu nagovora požela stoječi aplavz, prihodnost Slovenije, zmagujejo pa da lahko le povezani. Nagovor je sklenila s pozivom delegatom, naj glasujejo po svoji vesti in v dobro NSi. “Ne bom ustanavljala nove stranke, če bo izvoljen Hojs, ampak z veseljem še naprej delala za krščanske demokrate,” je še dejala.

Hojs je med bistvenimi razlikami med njim in dosedanjim vodstvom izpostavil poglede na področja vrednot slovenske pomladi, pravosodja in gospodarstva. Kot je pojasnil, je v stranki podal številne predloge s področja pravosodja, a nobeden o teh ni prišel na vrsto. Se je pa na dolgo govorilo o tem, ali je nekdo politik v zaporu ali politični zapornik, kar večine ljudi po oceni Hojsa ne zanima. Bi pa morala pravičnost biti “na prvem mestu programa stranke, ki se ponaša s krščanskimi koreninami”.

Hojs je za socialno-tržno gospodarstvo

Hojs se zavzema za socialno-tržno obliko gospodarstva z jasno postavljenimi pravili igre. Poudaril je, da je gospodarski program stranke dober, vendar pa je bil predstavljen na takšen način, da so ga volivci dojeli kot neoliberalnega.

Dotaknil se je tudi številnih pozivov po osvoboditvi od sorodnih strank. Vendar pa se sam sprašuje, od koga neki naj bi se osvobodili. Po njegovem mnenju ne bi smeli iskati zunanjih sovražnikov. “Ne osvobojeni od drugih strank, boljši je treba biti,” je poudaril Hojs. Kot je pojasnil, pa boljši ne moreš biti tako, da ves čas tarnaš, kako si neenakopraven. Poudaril je še, da je glas zanj glas za jasno besedo, razumljiva stališča in pogumna dejanja.

Tudi glavni tajnik NSi Robert Ilc je v nagovoru za demokratično označil dejstvo, da za funkcije kandidira več ljudi. “Ni pa normalno, da posamezniki kličejo člane in navajajo, koga je treba voliti in da je samo ta odločitev prava,” je hkrati poudaril in dodal, da so to “metode zastraševanja in zavajanja iz nekih drugih časov, ki jim je treba reči odločen Ne, hvala”.

Precej oster je bil tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je ugotavljal, da NSi doživlja brutalne napade partnerskih strank. Če želi desnica še kdaj voditi vlado, pa se mora po njegovem mnenju korenito spremeniti. “Ali se bojimo, da bi bili mi ta konj, ki bi vodil slovensko desnico? Upam, da ne,” je pojasnil in izrazil prepričanje, da so na pravi poti.

Več kot 400 delegatov

Kongres stranke, ki se ga udeležuje več kot 400 delegatov, letos poteka pod geslom Priložnost za rast. Med razpravo so se oglašali tako podporniki Novakove kot Hojsa, medtem ko je nekatere zmotilo to, da razprava poteka po zaključku volitev.

Podporniki Novakove so med drugim poudarjali uspeh NSi pod njenim vodstvom, saj se je stranki uspelo vrniti v parlament. Tisti, ki podpirajo Hojsa, pa so se obregali zlasti ob trditve nekaterih, da je stranka “satelit SDS”, in te očitke odločno zavrnili. Tudi po njihovem mnenju je namreč NSi samostojna stranka, ki pa da se mora vrniti h koreninam.

STA


Najbolj brano