Vojska bi šla na teren, če ostali organi ne bi bili kos situaciji

Slovenska vojska (SV) bi šla ob begunski krizi na teren le, če ostali organi ne bi bili kos situaciji, je na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade Mira Cerarja dejala ministrica za obrambo Andreja Katič. A Katičeva meni, da to ne bo potrebno. Po njenih besedah bo zato vojska po potrebi lahko pomagala zgolj z nudenjem logistične podpore.

Slovenska vojska (SV) bi šla ob begunski krizi na teren le, če 
ostali organi ne bi bili kos situaciji, je na novinarski konferenci 
ob prvi obletnici vlade Mira Cerarja dejala ministrica za 
obrambo Andreja Katič. Foto: STA
Slovenska vojska (SV) bi šla ob begunski krizi na teren le, če ostali organi ne bi bili kos situaciji, je na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade Mira Cerarja dejala ministrica za obrambo Andreja Katič. Foto: STA

LJUBLJANA > V priprave na prihod beguncev se tako zdaj od organov v sestavi ministrstva za obrambo vključuje le uprava za zaščito in reševanje.

Kot je že v ponedeljek povedal generalni direktor uprave Darko But, so doslej preverili stanje zalog državnih rezerv. Dogovorili so se o uporabi blagovnih rezerv, preverili standarde namestitvenih kapacitet ter s predstavniki izpostav uprave tudi že opravili usklajevalne sestanke.

Skupaj s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in policije so si tudi ogledali možne lokacije sprejemnih centrov na meji. Za območja, na katerih pričakujejo prihod migrantov, uprava izdeluje tudi že operativne načrte, ki bodo vključevali vse potrebno za oskrbo in nastanitev večjega števila ljudi. Ministrica je na novinarski konferenci ponovila, da bi se vojska s svojimi zmogljivostmi vključila, če bi se v Sloveniji nastanilo več kot 500 migrantov. A še takrat le tako, da bi ob izčrpanju drugih kapacitet ponudili svoj center v Logatcu, kjer je možnost tako nastanitve v zidanih objektih kot v šotorih ali kontejnerjih. Vojska bi lahko na zahtevo civilne zaščite sodelovala tudi kot podporni člen, denimo pri zagotavljanju logistike za prevoz opreme in podobno.

Katičeva je namreč poudarila, da gre za humanitarno krizo, njeno reševanje pa ni v pristojnosti ministrstva za obrambo, temveč ministrstva za notranje zadeve. Urejanje zadev na mejah države je v pristojnosti policije in notranjega ministrstva, je spomnila. Če bi želeli tja napotiti še vojsko, bi po njenih besedah tako morala s sklepom odločiti vlada.

Ministrica je ocenila, da bodo notranje ministrstvo ter policija ob sodelovanju uprave za zaščito in reševanje in drugih organizacij ustrezno reševali problematiko. Ob vrsti drugih dogodkov se je namreč izkazalo, da so drugi organi sposobni sodelovanja, hkrati pa se je tudi že pokazalo, "da smo solidaren in humanitaren narod", zato bodo pomoč beguncem po njenem mnenju lahko zagotovili brez pomoči SV.

STA


Najbolj brano