Vojaku 5200 evrov odškodnine zaradi neomogočenega tedenskega počitka na misiji

Delovno in socialno sodišče je v primeru tožbe pripadnika Slovenske vojske proti državi zaradi neizkoriščenih dni tedenskega počitka razsodilo v prid vojaka, so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije. Kot so zapisali, se je v sodnem postopku izkazalo, da narava mednarodnih misij ne omogoča tedenskega počitka oziroma dela prostega dne.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Pripadnik Slovenske vojske je minuli petek prejel prvostopenjsko sodbo, v kateri mu je sodišče iz omenjenega razloga prisodilo nekaj več kot 5200 evrov odškodnine. Kot navajajo v sindikatu, mu bo država po pravnomočnosti sodbe dolžna krepko preko 7000 evrov. Na delovnem sodišču je sicer po njihovih navedbah podobnih odškodninskih tožb v pravdnem postopku še več sto.

Trditve sindikata se na ta način vedno bolj izkazujejo za pravilne, poudarjajo v sindikatu. Že od poziva k tožbam so namreč opozarjali, da določbe o odgovornosti poveljujočih za zagotavljanje tedenskega počitka na misijah še ne pomenijo, da imajo vojaki na misijah dejansko tedensko prost dan. V konkretnem primeru je sicer šlo za šestmesečno misijo na Kosovu pred petimi leti.

Obenem v sindikatu opozarjajo, da je "neizpodbitno dejstvo", da na mednarodnih operacijah in misijah ni mogoče tedensko zagotavljati zakonsko določenih nepretrganih 24 ur počitka brez vseh obveznosti. Pri večini operacij in misij gre namreč za vojna območja, kjer vojak ne more opustiti varnostnih in ostalih ukrepov.

Kot poudarjajo v sindikatu, so Generalštabu Slovenske vojske in obrambnemu ministrstvu že večkrat ponudili rešitev te problematike s kolektivno pogodbo. Vendar pa pristojni po njihovih navedbah vztrajajo, da pripadniki Slovenske vojske pravice do kolektivne pogodbe nimajo.

"Tudi več milijonov odškodnine očitno ne premakne miselnosti, da morajo vojaki spoštovati ukaze brez pravic iz delovnega razmerja, kot jih imajo drugi državljani," poudarjajo. Veliki zneski odškodnin so bili po navedbah sindikata izplačani več sto pripadnikom že pred sprejetjem zakona o službi v Slovenski vojski.

Da so enako sodbo v referenčnem primeru prejeli že v decembru lani, so danes sporočili tudi iz Sindikata ministrstva za obrambo. V Sindikatu vojske, obrambe in zaščite pa so pridobili tudi že odločitev drugostopenjskega sodišča, in sicer v prid vojaku, ki mu niso bili zagotovljeni prosti dnevi na misiji.

Sindikat ministrstva za obrambo je zato že pozval vlado, naj pristopi k izvensodni poravnavi, saj bi v nasprotnem primeru nastali velikanski stroški, so še zapisali.

STA


Najbolj brano