Vojaki v ugovore na informativne izračune dohodnine

Pripadniki Slovenske vojske, ki so si v letu 2016 izplačali privarčevana sredstva iz Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, bodo v okviru dohodnine obdavčeni tako, kot da so sredstva, ki so jih vplačevali 15 let, zaslužili lani, opozarjajo v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) in zato napovedujejo ugovore na informativne izračune.

Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Sv
Fotografija je simbolična. Foto: Arhiv Sv

LJUBLJANA > V SVS so v sporočilu za javnost spomnili, da bo Finančna uprava RS (Furs) v petek odpravila prvi paket informativnih izračunov dohodnine. Zakonska ureditev, na podlagi katere je Furs obdavčil pripadnike vojske, ki so si v preteklem letu izplačali privarčevana sredstva iz omenjenega sklada, je po njihovem mnenju neustavna, zato bodo s pomočjo odvetnika poskrbeli za podajo ugovorov na informativne izračune.

"S podanim ugovorom bomo dosegli zamik plačila davka do šest mesecev, po prejetih Fursovih odločbah pa bomo na sodiščih izpodbijali veljavno ureditev, ki izplačila iz Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja obravnava kot zaslužek enega leta," so pojasnili v sindikatu.

SVS bo vsem pripadnikom omogočil podajo ugovora na informativni izračun. S podajo ugovora bo za vsakega pripadnika dolžnost plačila davka od dohodka zamaknjena za do pol leta, saj je po podanem ugovoru Furs dolžan izdati odločbo o odmeri dohodnine, za kar ima po zakonu o dohodnini čas do 31. oktobra. Po prejeti odločbi bo potrebno davek plačati, SVS pa bo, kot je napovedal, zoper odločbe na sodišču naredil vse za obdavčitev po metodi povprečenja in v primeru uspeha bo davek vrnjen.

"Po prejeti odločbi o odmeri dohodnine bomo za člane po potrebi podali vlogo za plačilo odmerjenega davka v več obrokih, o postopkih za plačilo davka na obroke boste obveščeni po e-pošti," so še pojasnili v sindikatu.

STA


Najbolj brano