Vohunili so o privatizaciji Telekoma

Slovenska politika ima novo afero: obrambni minister je vojaški obveščevalno-varnostni službi naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma, zaradi zlorabe položaja pa opozicija zahteva odstop ali razrešitev ministra, v nasprotnem ga bo interpelirala.

Janko Veber: “Vsa moja navodila so bila povsem zakonita. Poziv k odstopu je neutemeljen in presenetljiv.”
Janko Veber: “Vsa moja navodila so bila povsem zakonita. Poziv k odstopu je neutemeljen in presenetljiv.” 

LJUBLJANA >Predsednik vlade Miro Cerar v Bruslju, kjer sodeluje na srečanju voditeljev članic EU, zagotovo nima mirnega spanca. Zaradi zlorabe obveščevalno-varnostne službe v politične namene sta dve opozicijski stranki včeraj zahtevali odstop obrambnega ministra Janka Vebra. “Ministra smo odkrili z roko v marmeladi in to smo dolžni razkriti,” je povedal Matej Tonin, ki je vodil tričlansko nadzorno komisijo (ob njem sta bila še član SDS Žan Mahnič in član SD Matjaž Nemec), ki je 9. marca nenapovedano želela preveriti, ali obveščevalno-varnostna služba Morsa deluje v skladu z zakonom in zakonskimi pooblastili. V zapisnikih sej kolegija, ki jim jih je dostavil direktor Gorazd Rednak, so našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj pripravi analizo pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma.

Zaradi ugotovitev nadzora se je sestala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je s štirimi glasovi za in dvema proti ugotovila, da gre za grobo prekoračitev pooblastil in za politično zlorabo obveščevalne službe za namene obrambnega ministra.

Veber takšne očitke zanika: “Ne gre za to, ali se bo Telekom privatiziral ali ne, ampak za posledice menjave lastništva. Vsa moja navodila so bila povsem zakonita. Izsledki te analize so bili že novembra poslani na vlado in imajo oznako interno. Zato o vsebini zdaj ne moremo govoriti. Vsebujejo pa opozorila, da se je potrebno pri postopku zamenjave lastništva v Telekomu soočiti tudi z morebitnimi posledicami na delovanje varnostnega sistema na področju obrambe, zaščite in reševanja.”

Včeraj so se v javnosti pojavila še nova spoznanja o dosedanjem ravnanju kandidatke za šolsko ministrico Klavdije Markež. Na Ljudski univerzi Ptuj, kjer je bila prej zaposlena, ji del zaposlenih očita negospodarno ravnanje z denarjem ustanove in okoriščanje v zasebne namene. Očitki so precejšnji, a so bili po včerajšnjem sestanku poslanci vladne koalicije zadovoljni z njeno predstavitvijo.

Veber zagotavlja, da je predsednik vlade Cerar, ki je ministra sicer že zaprosil za celovita pojasnila, seznanjen s tem gradivom. Njegovo mnenje je, da ima vojaška obveščevalna služba pooblastilo, da obravnava civilno sfero v 32. členu zakona o obrambi, ki pravi, da lahko spremlja vse podatke, ki so ključni za zagotavljanje varnosti države, vojske in ministrstva za obrambo. “Poziv k odstopu je neutemeljen in presenetljiv,” je še dodal Veber.

V DZ je sicer slišati opozorila, da je za preučevanje omenjenih zadev pristojna Slovenska varnostno obveščevalna služba. Veber pravi, da ne razpolaga z informacijami na to temo s strani Sove. Veber trdi tudi, da sta obrambni in državni varnostni sistem močno odvisna od telekomunikacijskega omrežja, najpomembnejši poslovni partner obrambnega ministrstva na tem področju pa je Telekom, zato bi se morali v primeru zamenjave njegovega lastnika ustrezno pripraviti.

“Ugotovitve nadzora pomenijo nedopusten poseg omenjene vojaške službe v civilno sfero, kjer ta sicer nima nikakršnih zakonskih pooblastil, saj je za to področje pooblaščena Sova. Še posebej sporno je, da je minister za izvedbo naloge pooblastil obveščevalni in protiobveščevalni sektor službe, in ne varnostnega. Komisija je svoje delo opravila, sedaj pa se mora premier Cerar odločiti, ali si želi imeti v svoji ekipi ministra, ki daje nezakonite odredbe,” je še dodal Tonin. Če pričakovanega ukrepanja ne bo, Tonin napoveduje interpelacijo zoper ministra Vebra, kateri se bo priključila tudi SDS, so že napovedali v največji opozicijski stranki.

DENIS SABADIN, STA


Najbolj brano