Vodstvo UKC se je opravičilo staršem za dogodke na otroški srčni kirurgiji

Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije so se danes srečali predstavniki društev staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami in UKC Ljubljana ter zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore. Vodstvo bolnišnice se je danes opravičilo staršem in zagotovilo, da je sedanji program varen. Dogovorili so se tudi, da se bodo še srečevali.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Predstavnica staršev Petra Aleš je po srečanju "način, kako je UKC Ljubljana danes predstavil svoja stališča" ocenila kot spodbuden. "Počasi se daleč pride. Upam, da bomo starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami spet lahko verjeli njihovim obljubam, da bo to varen program in da bo vreden našega zaupanja," je dejala Aleševa.

Kot je dodala, so jim predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zagotovili, da je zdajšnji program otroške kardiokirurgije varen. "Vedno so seveda izjeme, specifične situacije, ki jih ne moremo posploševati. A moramo graditi na zaupanju, sicer to ne bo dobro ne za otroke in ne za stroko," je dodala Aleševa.

Sestanka so se iz UKC Ljubljana med drugim udeležili v. d. generalnega direktorja Andrej Baričič, strokovni direktor Sergej Hojker in predstojnik kardiokirurgije Tomislav Klokočovnik, ki so se danes opravičili staršem otrok in izrazili obžalovanje glede dogodkov na otroški kardiokirurgiji v obdobju pred letom 2014. Zagotovili so, da je program sedaj varen, da se vsi podatki redno vnašajo v bazo EACTS in so preverljivi. Zavezali so se tudi, da bodo v bližnji prihodnosti pripravili evalvacijo programa od leta 2014 dalje.

Baričič je po sestanku povedal, da se bodo s predstavniki staršev spet srečali že prihodnji mesec in da bodo nadaljevali pogovore, predvsem v smeri reševanja otroške srčne kirurgije v bodoče. "Naš cilj je, da so starši o strokovnih odločitvah pravočasno in ustrezno informirani," je pojasnil medijem. O mednarodnem poročilu o programu otroške srčne kirurgije v obdobju 2007-2014, ki je razkrilo številne nepravilnosti in napake, po besedah Baričiča podrobneje niso razpravljali. Danes so želeli predvsem vzpostaviti stik in normalizirati odnose, je povedal.

STA


Najbolj brano