Vodstvo Desus Bizjak Mlakarjevi priporočilo naj odstopi

Premier Miro Cerar je danes koaliciji predstavil razloge za razrešitev ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki bi jo DZ lahko po mnenju koalicije razrešil že pred prazniki. Prvak Desusa Karl Erjavec in vodja poslancev Desusa Franc Jurša ne skrivata, da bi jim Bizjak Mlakarjeva z odstopom olajšala položaj, kar ji tudi priporočata.

Prvak Desusa Karl Erjavec in vodja poslancev Desusa Franc 
Jurša  ne skrivata, da bi jim Julijana Bizjak Mlakar z odstopom 
olajšala položaj, kar ji tudi priporočata. Foto: STA
Prvak Desusa Karl Erjavec in vodja poslancev Desusa Franc Jurša ne skrivata, da bi jim Julijana Bizjak Mlakar z odstopom olajšala položaj, kar ji tudi priporočata. Foto: STA

LJUBLJANA > V Desusu še niso enotni o podpori ministrici za kulturo pri glasovanju o njeni razrešitvi, o tem se bodo pogovarjali na seji poslanske skupine, ki naj bi bila v četrtek. Franc Jurša želi, da bi bili enotni, čeprav to ni gotovo, je povedal v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju.

O imenih za naslednika ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar Franc Jurša tudi danes ni želel govoriti. Je pa med tistimi, ki krožijo v javnosti, po njegovih besedah nekaj takih, ki so dejansko med kandidati. Med njima tudi državni sekretar Tone Peršak in nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Bo pa to po besedah Jurše hitro znano.

Karl Erjavec pa se nagiba k stališču, da poslanci Desusa ne bi podprli njene razrešitve, a tudi to, da bi bili vzdržani, po njegovem mnenju ne pride v poštev. Po njegovem mnenju bi bilo najboljše, da bi Julijana Bizjak Mlakar odstopila sama.

To ji je priporočal tudi Jurša. “Bizjak Mlakarjeva je večkrat malo svojeglava. Tako ravna tudi v tem primeru,” je dodal.

Bizjak Mlakarjeva se vrača v DZ. Ali v poslanske klopi Desusa, pa je po besedah Jurše odvisno od nje. “Obstaja možnost, da bo izkoristila odločanje poslanske skupine pri predlogu za razrešitev,” je povedal. Spomnil je na njeno izjavo, da se v poslansko skupino Desus ne bo vrnila, če je ne bodo podprli. Če se bo predhodno izjasnila, bo poslancem toliko lažje, je priznal vodja poslanske skupine.

Erjavec pa meni, da poslansko mesto ni v nevarnosti, saj si ne predstavlja, da bi tudi kot predsednica občinske organizacije Desus v Kamniku prešla v katero drugo poslansko skupino ali med nepovezane poslance.

Koalicijski partnerji so na današnjem srečanju pred sejo vlade odločno dorekli, da bo kulturni resor popolnila stranka Desus in da menjave resorjev s SMC, kot se je špekuliralo v minulih dneh, ne bo.

Premier Miro Cerar je predlog za ministričino razrešitev v DZ poslal v ponedeljek, po tistem, ko ministrica na njegov poziv ni sama odstopila.

STA


Najbolj brano