Vodstva elektroenergetskih družb: Stavka je nepotrebna

Vodstva elektroenergetskih družb so si glede napovedane stavke v dejavnosti enotna - ta je nepotrebna. Četudi bi se stavka, kot napoveduje sindikat energetikov, zaostrovala in vodila do prekinitve proizvodnje, tega končni porabniki ne bodo čutili. “Ni nobene bojazni, da bi kdo ostal brez elektrike,” je zagotovil prvi mož Elesa Aleksander Mervar.

Vodstva elektroenergetskih družb so si glede napovedane 
stavke v dejavnosti enotna: stavka je nepotrebna. Foto: STA
Vodstva elektroenergetskih družb so si glede napovedane stavke v dejavnosti enotna: stavka je nepotrebna. Foto: STA

LJUBLJANA > Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je direktor sistemskega operaterja prenosnega omrežja Eles Aleksander Mervar pojasnil, da so vse velike elektrarne v državi zapisane v pogodbah, sklenjenimi s HSE in Gen energijo, o sistemskih storitvah. In te enote morajo v skladu z energetskim zakonom in na podlagi Elesovega poziva obratovati.

“Nihče nima pravice takšne enote izključiti,” je poudaril Mervar in dodal: “Ni nobene bojazni, da bi bil kdo brez elektrike oziroma da bi bil odklopljen.”

Kot direktor Elesa izpolnjuje vse obveznosti družbe do zaposlenih, je zagotovil. Zaposleni v Elesu so oblikovali stavkovni odbor, a bo stavka tam potekala v obliki zborov delavcev po različnih sredinah za krajši delovni čas.

Košorok: Stavka je nepotrebna

“Stavka je nepotrebna. Čas, ki je izbran, je neprimeren. Sprašujem se, kaj je razlog za stavko,” je poudaril generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Stavkovne zahteve so po njegovih besedah usmerjene proti napačnemu naslovniku - vladi, ki v tem primeru ni delodajalec. Sindikat bi moral stavko, če že meni, da prihaja do kršitev, napovedati proti delodajalcu.

“Zato se lahko upravičeno vprašamo, ali je stavka zakonita, ali so bili posegi delodajalca, ki se v tem trenutku izvajajo, takšni, da je treba tak ukrep izvesti,” je dejal. Spomnil je, da v HSE potekajo obširni postopki racionalizacije in optimizacije, ki bodo potekali še naprej, v dogovoru s socialnimi partnerji.

Ti dogovori v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) potekajo, Košorok ne vidi razloga, zakaj se ne bi uspešno končali. Slovenska energetika se bo morala po njegovi oceni spremeniti in se spreminja, pot, po kateri gre, pa je prava.

Omejevanja proizvodnje bodo strogo sankcionirali

“V tem trenutku moramo presojati primernost, nujnost in sorazmernost te stavke,” je opozoril in spomnil, da je v energetiki nekaj stavk že bilo, dve (v Tešu in Elektru Primorska) sta se končali z dvema pravnomočnima sodbami, da sta bili nezakoniti, a zgodilo se ni nič.

Kar zadeva proizvodni del HSE, po njegovih pojasnilih ni bila kršena niti ena ekonomska in socialna pravica iz dela. “Proizvodnja v HSE je v odlični kondiciji in se bo nadaljevala,” je dejal in dodal, da bodo kakršnakoli omejevanja proizvodnje strogo sankcionirali.

“Če bo prihajalo do omejitve proizvodnje, bo to hujša kršitev delovnega razmerja. Razmišljamo tudi, če bo do tega prišlo, o odškodninski in kazenski odgovornosti,” je poudaril in menil, da bo med zaposlenimi v skupini HSE prevladal razum in da se nekateri ne bodo pridružili stavki.

V SODO in Gen energiji se stavki ne bodo pridružili

Direktor sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO Matjaž Vodušek je pojasnil, da imajo vsi odjemalci elektrike sklenjene pogodbe, stavka pa ne more biti razlog, da se cene električne energije spremenijo. “Pred nami so večji izzivi, kot je enakomerni razvoj omrežja, uvajanje novih tehnologij ... in bi morali energijo usmeriti v to,” je dejal in dodal, da se sindikat SODO ne priključuje stavki.

Tudi zaposleni v Gen energiji, ki upravlja z jedrsko elektrarno, se stavki ne bodo pridružili. Kot je pojasnil prvi mož Gen energije Martin Novšak, so zaposleni in sindikati v družbi ocenili, da ni razlogov za stavko, bodo pa solidarni v smislu deklaracije do ostalih. “Naša ocena je, da nekih zelo poglobljenih razlogov za stavko ni,” je še dodal.

Borzen: Trg z električno energijo kljub stavki še naprej učinkovit, organiziran in transparenten

Organizator trga z elektriko Borzen bo poskrbel, da bo trg z električno energijo kljub stavki še naprej učinkovit, organiziran in transparenten, je poudaril direktor družbe Karlo Peršolja in dodal: “Zaradi stavke ni pričakovati, da bi delo na Borzenu zastalo, da naše naloge ne bi bile opravljene tako, kot nam jih nalaga zakonodaja.”

Stavka bo od 4. do 21. aprila

Sindikat energetike je prejšnji teden napovedal splošno opozorilno stavko, ta bo trajala od 4. do 21. aprila. Ob napovedi stavke so pojasnili, da bo potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko.

Vladi so posredovali dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, poleg tega zahtevajo, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Škoda v milijonih

Stavkovni zahtevi sindikata praktično ne more izpolniti nihče, je ocenil Košorok in dodal, da se škoda lahko meri v milijonih. Aktivnosti za racionalizacijo in optimizacijo oziroma zmanjševanje števila zaposlenih se po njegovih pojasnilih ne da ustaviti.

Dodal je, da v sami napovedi stavke niso podani konkretni očitki o kršitvah ali opustitvah, ki naj bi jih kot delodajalci storili, ali naj bi kršili podjetniške pogodbe, kolektivne pogodbe, ali naj bi bilo opuščeno pogajanje o teh pravicah.

HSE ni kršil nobene socialno ekonomske pravice, če bi bila, bi Košorok razumel stavko. Tako pa zaposleni dobivajo plače, regres bo, pogajanja o podjetniški pogodbi potekajo ...

STA


Najbolj brano