Kljub dežju vodotoki na zahodu in jugu države niso presegli opozorilnih vrednosti

Padavine, ki so ponoči zajele Slovenijo, so povzročile naraščanje pretokov rek v zahodnem in južnem delu države. Vodotoki na tem območju danes vendarle naj ne bi presegli opozorilnih vrednosti. Ojezeritev na kraških poljih Notranjskega krasa pa se bo lahko ponovno nekoliko povečala, kaže hidrološka napoved Agencije za okolje (Arso).

Na Planinskem polju se gladina vode še postopoma zvišuje Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na Planinskem polju se gladina vode še postopoma zvišuje Foto: Veronika Rupnik Ženko

LJUBLJANA > Na Planinskem polju se gladina vode še postopoma zvišuje, gladina Cerkniškega jezera je ustaljena. Na Loškem polju in v zgornji Pivški kotlini se gladine poplavnih voda znižujejo. Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Gladina vode na Ljubljanskem barju je ustaljena, pretok Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah počasi upada.

Največ dežja padlo na Bovškem

Hidrolog Nejc Pogačnik je pojasnil, da je v minuli noči največ dežja padlo na Bovškem, okoli 50 litrov na kvadratni meter, na območju Vojskega med 40 in 50, na Ilirskobistriškem pa okoli 30 litrov na kvadratni meter. Še nekaj manj padavin je bilo v Loški dolini.

Zadnje padavine po Pogačnikovih besedah niso povzročile večjih in hitrih porastov vodotokov. V zadnjih urah naraščajo predvsem vodotoki v Zgornjesavski dolini, vendar ostajajo v območju velikih pretokov glede na obdobne statistike.

V noči na ponedeljek se lahko pojavijo lokalne plohe, lokalno lahko pride tudi do nalivov, vendar obsežnejših padavin ni pričakovati, je napovedal Pogačnik. V noči s ponedeljka na torek pa bo Slovenijo prešla nova vremenska fronta in prinesla padavine. O njihovi količini je za zdaj še težko govoriti, vendar najnovejši izračuni kažejo, da do bistvenega poslabšanja razmer na ogroženih območjih naj ne bi prišlo, je dodal.

Najbolj so narasli pritoki reke Soče v zgornjem toku, narašča reka Sava s pritoki v zgornjem toku in reka Reka, ki pa je narasla le v manjšem obsegu. Na kraških poljih Notranjskega krasa pričakujejo, da bo voda zaradi padavin nekoliko počasneje upadala, ne bo pa prišlo do novega porasta.

Skrbi jih plaz v naselju Jasen

Po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje so v soboto okoli 21. ure v naselju Jasen v ilirskobistriški občini gasilci s ponjavo prekrili plazišče, ki je nastalo pred nekaj dnevi. Na Štirnovi ulici v Ljubljani so gasilci okoli 19. ure izčrpali približno kubični meter podtalne vode iz kleti stanovanjske hiše.

Po poročanju Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi povodnji, ki je v minulih dneh zajela Slovenijo, še vedno zaprta regionalna cesta Bloška polica-Pudob. Zaprti sta lokalni cesti Planina-Unec in Laze-Planina, zaprtih je tudi več lokalnih cest v okolici Loža in Cerkniškega jezera.

Za tovorna vozila je prepovedan promet na cestah Stari trg-Markovec, mejni prehod Babno Polje-Iga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob.

Krajevne padavine se bodo ponoči razširile v notranjost države

Vremenska napoved kaže, da bo danes zjutraj dež v osrednji in vzhodni Sloveniji ponehal, delno se bo zjasnilo. V zahodnih in južnih krajih bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne padavine, deloma plohe ali nevihte, ki se bodo v noči na ponedeljek okrepile in se razširile tudi v notranjost države.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo, drugod bo suho.

STA


Najbolj brano