Vodilnim v bankah grozijo kazni

Danes je začel veljati nov zakon o bančništvu, s katerim se v slovenski pravni red prenaša v zadnjih letih spremenjeno evropsko zakonodajo na tem področju, pripravljeno potem, ko je svetovna finančna kriza razkrila pomanjkljivosti v obvladovanju tveganj v bankah. Ena od novosti je pristojnost Banke Slovenije za izrekanje glob.

Ena od novosti je pristojnost Banke Slovenije za izrekanje 
glob. Foto: STA
Ena od novosti je pristojnost Banke Slovenije za izrekanje glob. Foto: STA

LJUBLJANA > Zakon zaostruje zahteve glede ureditve in postopkov korporativnega in poslovnega upravljanja bank. Tako na novo opredeljuje upravljanje tveganj ter jasneje opredeljuje dolžnosti in odgovornosti vodstva banke. Poleg kapitalskih zahtev morajo banke po novem izpolnjevati dodatne kapitalske blažilnike.

Zakon krepi nadzor nad bankami s strani Banke Slovenije in Evropske centralne banke. Banka Slovenije lahko v primeru hudih kršitev zakona tako bankam kot vodilnim v njih izreka kazni. Pri bankah globe lahko segajo do 10 odstotkov skupnega letnega neto prometa, pri članih vodstva banke pa do višine pet milijonov evrov.

Zakon širi metodologijo nadzora s sistemom možnosti prijave kršitev ali nepravilnosti, ki se dogajajo v bankah, in to v bankah samih in tudi za prijave Banki Slovenije. Glede razkrivanja zaupnih informacij pa nova ureditev prinaša možnost razkritja informacij zaupne narave državnemu zboru v primeru njegovega izvajanja nadzora nad delovanjem centralne banke.

STA


Najbolj brano