Vlada zavrnila možnost, da bi druge države migrante lahko množično vračale v Slovenijo

Vlada je na današnji seji podala odgovor na nekatera vprašanja, ki se pojavljajo ob reševanju begunske krize. Zapisala je, da žične ograje ne postavlja po celotni meji s Hrvaško, ter zavrnila bojazen, da bi lahko začele druge države migrante množično vračati v Slovenijo.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > V odgovoru na priporočila, ki jih je v sprejem državnemu zboru predlagala SDS, je vlada zapisala, da žične ograje ne postavlja na celotni meji s Hrvaško in da tudi ne zapira mej. “Gre za nujen in začasen ukrep s ciljem preprečevanja razpršenega prehajanja državne meje oziroma usmerjanja prehoda na vstopne točke,” je ponovila že znano stališče.

Samo varovanje ograje po navedbah vlade izvajajo dnevno, in sicer s patruljami, ki so sestavljene iz slovenskih policistov, pripadnikov Slovenske vojske in gostujočih policistov.

Vlada je zavrnila možnost, da bi druge države migrante lahko množično vračale v Slovenijo. “Slovenija ima obvezo zgolj do sprejema migrantov na podlagi Dublinske uredbe. Gre za migrante, ki so ob vstopu na naše ozemlje pri nas zaprosili za mednarodno zaščito, potem pa so med postopkom samovoljno zapustili azilni dom in odšli naprej z migrantskim tokom,” v sporočilu po seji navaja vlada.

V odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Branka Grimsa je vlada zavrnila očitke, da ne izvaja schengenskih pravil. “Slovenija v danih razmerah schengenska pravila izvaja optimalno, kar nam priznavajo tudi v EU. To dokazuje tudi dejstvo, da je Evropska komisija pred nekaj tedni Italijo, Malto, Grčijo in Hrvaško - ne pa Slovenije - pozvala k spoštovanju schengenskih pravil glede registracije migrantov,” je zapisala.

Odzvala se je tudi na postavljanje žične ograje na meji z Avstrijo oziroma na vprašanje, kakšen bo vpliv omenjene ograje na prost pretok blaga. Po navedbah vlade za zdaj zaradi tega ni bilo zaznati negativnih učinkov na gospodarstvo, “ne gre pa podcenjevati psihološkega učinka takšnih odločitev”.

“Avstrija in Nemčija sodita med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerje Slovenije, zato bi vsako omejevanje oziroma oteževanje trgovinskih tokov in transportnih poti seveda negativno vplivalo na naše gospodarstvo,” je še zapisala vlada.

STA


Najbolj brano