Vlada začela sejo glede prodaje Telekoma

Vlada je začela sejo glede prodaje Telekoma Slovenije britanskemu skladu Cinven, potem ko so nadzorniki SDH odločitev o tem prepustili vladi kot skupščini SDH. Za zdaj še ni jasno, kako bodo ministri glasovali oziroma kakšna bo odločitev.

Prvak Desusa Karl Erjavec pred sejo vlade o prodaji Telekoma 
britanskemu skladu Cinven. Foto: STA
Prvak Desusa Karl Erjavec pred sejo vlade o prodaji Telekoma britanskemu skladu Cinven. Foto: STA

LJUBLJANA > Tudi glasovanje ministrov iz vrst SMC, ki ima v vladni ekipi deset glasov, ni povsem gotovo, čeprav naj bi izvršni odbor največje vladne stranke v petek zvečer sklenil, da stranka podpira prodajo Telekoma.

SMC: Več vprašanj kot odgovorov in po svoji vesti

Minister za pravosodje iz vrst SMC Goran Klemenčič je na vprašanje, ali bo glasoval v skladu s sklepom stranke, ob prihodu na sejo odvrnil, da ni član nobene stranke. “Danes imam več vprašanj kot odgovorov,” je pristavil.

Minister za javno upravo in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar je ob prihodu novinarjem povedal, da bo glasoval po svoji vesti in razumevanju, “kar je skladno tudi s stališčem SMC”. “Če je bilo odločanje preneseno na vlado, so se vsi ministri dolžni seznaniti z zadevo ter po svoji vesti in znanju presoditi,” je dejal.

Bolj zgovorna sta bila predsednika manjših koalicijskih strank, Dejan Židan in Karl Erjavec, čeprav še ni znano, kako bodo glasovali ministri iz vrst Desusa. Kot je pred sejo v izjavi novinarjem pojasnil predsednik stranke Erjavec, ga zlasti zanimajo razlogi za to, da Slovenski državni holding (SDH) ni sprejel odločitve o Telekomu oziroma jo je prenesel na vlado.

Desus: SDH naj ponovno obravnava zadevo

“SDH smo ustanovili zato, da bi umaknili politiko o odločanju v takih zadevah,” je spomnil Erjavec. Zato se bodo ministri Desusa po njegovih besedah verjetno nagibali k stališču, da SDH ponovno obravnava zadevo, saj nadzorniki po njegovih informacijah na četrtkovi seji niso odločili, ker niso imeli določenih pojasnil, ali je finančni sklad Cinven strateški naložbenik.

Po Erjavčevih navedbah je težava še jamstvo za odprte tožbe Telekoma, o čemer bi bilo prav, da se izreče tudi vlada. V primeru vseh teh odgovorov ni ovire za to, da o prodaji Telekoma ne bi dokončno odločil SDH, ocenjuje prvak Desusa, ki v tem primeru ne vidi časovne težave za sprejetje odločitve.

Predlog SD, da bi danes vlada sprejela odločitev o neprodaji Telekoma, pa po njegovem mnenju absolutno nima podpore. Spomnil je, da je bilo že v soboto znano, da ministri SMC tega sklepa ne bodo podprli.

“Ne vem, zakaj SD sili s tem predlogom. Razumel bi, če bi podporo sklepu vezali z obstojem v koaliciji,” je pristavil Erjavec. Spomnil je na pogoj Desusa, da je Zavarovalnica Triglav strateška naložba, sicer stranka ne bo več v koaliciji. “Tako se to dela,” je Erjavec dregnil manjšo koalicijsko partnerico.

SD: Prodajni postopek Telekoma naj se konča

Predsednik SD Dejan Židan upa, da bodo uspeli prepričati ministrski zbor v sprejem predloga SD, da se vlada seznani s tem, da nadzorni svet SDH ni dal soglasja k prodaji, in da se prodajni postopek Telekoma konča.

Židan pričakuje, da bodo danes v vladi prisluhnili argumentom in ne strankarski disciplini. Poudaril je, da nadzorni svet SDH ni dal soglasja k prodaji Telekoma in je slednje tudi pojasnil, opozoril pa je še na ponujeno ceno.

Po njegovem mnenju so nadzorniki SDH tudi ugotovili, da Cinven ni strateški kupec. “Strateški kupec je tisti, ki je iz panoge in namerava podjetje razvijati, ne pa ga pripraviti za prodajo, da on doseže prevzemno premijo,” je prepričan Židan.

Na novinarsko vprašanje, ali ni strateški kupec, če je doslej “naredil” dva telekomunikacijska velikana, ni odgovoril konkretno.

“Država ima dobre menedžerje, mora jih pravilno motivirati. Namen prodaje tudi ni prodaja kot takšna, pač pa dosega ciljev, ki so za prodajo Telekoma definirani. To sta strateški kupec in poštena cena,” je poudaril Židan in dodal, da noben od teh ciljev ni dosežen.

Cerar: SDH potrebuje temeljito prenovo

Premier Miro Cerar je že v petek napovedal, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Ocenil je, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo, in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada sicer ne bo ukrepala neposredno.

Na vladno sejo sta prišla tudi predsednik uprave SDH Matej Pirc in član uprave Matej Runjak, ki pa pred sejo nista dajala nobenih izjav. Prav tako redkobesedna sta bila tudi finančni minister Dušan Mramor in državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

ZL: Prodaja Telekoma je ogromna napaka

Poslanska skupina ZL je medtem v današnji izjavi za medije ponovno opozorila, da je prodaja Telekoma kot strateškega podjetja ogromna napaka, s katero se Slovenija odpoveduje velikemu delu gospodarske suverenosti.

Odločanje v nedeljo dopoldne je po njihovih navedbah še “dodaten dokaz, da vlada deluje z roko v roki s tujim finančnim kapitalom. Ni druge razlage, kot da je podlegla ultimatu sklada špekulativnega kapitala Cinven, ki je odločitev zahteval v roku desetih dni.”

V Združeni levici napovedujejo, da bodo naredili vse, vključno z ustanovitvijo parlamentarne preiskovalne komisije, da se ugotovi osebna in politična odgovornost vseh, ki so sodelovali v “procesu umazane privatizacije Telekoma”.

Nadzorniki SDH brez odločitve o prodaji zaradi vprašanj o strateškem vlagatelju in jamstva države

Uprava in nadzorni svet SDH sta prodajo Telekoma Cinvenu kot edinemu ponudniku ocenila kot primerno in ekonomsko utemeljeno. Vendar pa nadzorniki v četrtek zvečer niso dali soglasja k prodaji družbe, ampak so odločitev o prodaji prepustili vladi kot skupščini holdinga.

Za to so se odločili zaradi vprašanja, ali gre v primeru Cinvena za strateškega vlagatelja, in vprašanja jamstva države za morebitne obveznosti Telekoma iz naslova sodnih sporov in konkurenčnih postopkov. Prodajna pogodba namreč vsebuje mehanizem razdelitve teh tveganj.

Cinven, ki se poteguje za približno tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija.

STA


Najbolj brano