Vlada za potrditev pomoči Grčiji

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila predlog za glasovanje na sredinem zasedanju sveta guvernerjev stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) glede novega programa pomoči Grčiji. Finančni minister Dušan Mramor bo v vlogi guvernerja glasoval za pomoč, vlada pa bo s tem seznanila DZ, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Dušan Mramor Foto: STA
Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Svet guvernerjev ESM, ki ga sestavljajo finančni ministri evrskih držav, bo glasoval o sprejemu sporazuma o instrumentu finančne pomoči in memoranduma o soglasju, s potrditvijo obeh pa bodo tudi formalno omogočili novo pomoč Grčiji.

Glede na to, da se za glasovanje uporablja nujni postopek, je za sporazumno sprejetje odločitve sveta guvernerjev zahtevana kvalificirana večina 85 odstotkov oddanih glasov.

Dušan Mramor bo na podlagi sprejema predhodnih ukrepov s strani grške vlade in parlamenta ter obljube o uvedbi potrebnih nadaljnjih strukturnih reform in ukrepov glasoval za sprejem obeh dokumentov in s tem za pomoč ter izplačilo prve tranše.

Grčija bo lahko do 86 milijard evrov pomoči iz ESM črpala v prihodnjih treh letih, vendar je prvi mož ESM Klaus Regling v petek ocenil, da območje evra vendarle ne bo pokrilo celotne vsote.

Še vedno namreč ostaja odprto sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada v programu, del potreb naj bi pokrili tudi s prihodki od privatizacije, prav tako pa bi Grčija v tem času vsaj delno lahko obnovila dostop do finančnih trgov.

V prvi tranši bo Grčija dobila 26 milijard evrov. Deset milijard evrov bo šlo na poseben račun pri ESM, ki bo namenjen ukrepom za stabilizacijo bank, 13 milijard evrov bodo Atene dobile takoj, preostale tri milijarde evrov pa na podlagi pregleda izvajanja javnofinančnih in reformnih ukrepov predvidoma v dveh delih septembra in oktobra.

Danes in v sredo naj bi novi paket pomoči Grčiji, že tretji v zadnjih petih letih, potrdili tudi nekateri nacionalni parlamenti. V Sloveniji te potrebe ni.

Že v četrtek mora Grčija poravnati za 3,4 milijarde evrov obveznosti do Evropske centralne banke.

STA


Najbolj brano