Vlada v nedeljo o prodaji Telekoma Slovenije

Vlada se bo v nedeljo dopoldne sestala na seji, namenjeni prodaji Telekoma Slovenije, potem ko so nadzorniki SDH odločitev o tem prepustili vladi kot skupščini SDH.

Vlada se bo v nedeljo dopoldne sestala na seji, namenjeni 
prodaji Telekoma Slovenije. Foto: STA
Vlada se bo v nedeljo dopoldne sestala na seji, namenjeni prodaji Telekoma Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Stališča koalicijskih strank pred nedeljsko sejo vlade v vlogi skupščine SDH niso poenotena. Medtem ko SD pod pogoji, ki jih je ponudil kupec, ne podpira prodaje Telekoma, bo za končno odločitev Desusa ključna presoja, ali je Cinven strateški kupec ali ne. Organi stranke danes ne bodo zasedali na to temo. V največji vladni stranki SMC pa so o prodaji Telekoma razpravljali na seji izvršnega odbora stranke v petek zvečer. Po informacijah iz neuradnih virov naj bi prodajo podprli.

Vlada bo zasedala kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH), so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Tako utegne vlada tudi sprejeti odločitev o prodaji.

Uprava in nadzorni svet SDH sta prodajo Telekoma britanskemu skladu Cinven kot edinemu ponudniku podprla, a so nadzorniki v četrtek zvečer sklenili končno odločitev prepustiti vladi kot skupščini SDH.

Premier Miro Cerar je v petek napovedal, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Ocenil je, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada ne bo ukrepala neposredno.

“Res se sprašujem, kako to, da o takih, tudi strokovno obarvanih vprašanjih, ni sposoben odločiti SDH sam. To kaže na precej nenavadno situacijo,” je bil kritičen premier Cerar. Pojasnil je, da naj bi vlado kot skupščino SDH za končno odločitev zaprosili zaradi vprašanja poroštev države in vprašanja, ali gre za strateškega investitorja.

Skupščino SDH skliče uprava holdinga, predsednik njegove uprave Matej Pirc pa je v petek napovedal, da sklic pričakuje v šestih dneh.

Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija.

STA


Najbolj brano