Vlada ustanavlja svet za dialog o verski svobodi

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ustanovitvi Sveta vlade RS za dialog o verski svobodi. Hkrati je ukinila leta 2009 ustanovljeno vladno komisijo za dialog z verskimi skupnostmi, ki je bila ustanovljena kot delovna skupina vlade, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Predlog za ustanovitev sveta je na posvetu s predstavniki 
verskih skupnosti podala ministrica za kulturo Julijana Bizjak 
Mlakar.  Foto: STA
Predlog za ustanovitev sveta je na posvetu s predstavniki verskih skupnosti podala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.  Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog za ustanovitev sveta je na posvetu s predstavniki verskih skupnosti podala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Ker so predstavniki verskih skupnosti predlog na posvetu podprli, ga je zdaj potrdila še vlada.

Kot je takrat povedala ministrica, naj bi imel svet 12 članov, vodila pa naj bi ga minister oziroma ministrica za kulturo. V njem bi bili še predstavnik varuha človekovih pravic, zagovornik načela enakosti, direktor urada za verske skupnosti, religiolog, predstavniki štirih največjih verskih skupnosti in dva predstavnika manjših verskih skupnostih, ki bi ju izbrale manjše verske skupnosti.

Iz sklepa pa je razvidno, da bo imel svet 11 članov. V njem bodo: ministrica, direktor urada za verske skupnosti, zagovornik načela enakosti, predstavniki Katoliške Cerkve, Islamske skupnosti, Srbske pravoslavne cerkve in Evangeličanske cerkve, dva predstavnika drugih registriranih verskih skupnosti, sociolog religije Marko Kerševan in strokovnjakinja na področju prepovedi diskriminacije zaradi različnih osebnih okoliščin Neža Kogovšek Šalamon.

Vlada svet ustanavlja zaradi “izraženega interesa registriranih verskih skupnosti, še posebej interesa večinske verske skupnosti, Katoliške Cerkve, po dodatni institucionalizirani možnosti dialoga z vlado”, je zapisano v gradivo s seje vlade.

Osnovno poslanstvo sveta bo “zagotovitev posebne institucionalizirane oblike trajnega sodelovanja”, s katero se na področju verske svobode po navedbah vlade zagotavlja “tudi odprtost in transparentnost dialoga med vlado kot organom izvršilne oblasti in najvišjim organom državne uprave ter verskimi skupnostmi kot delom civilne družbe na področju verske svobode”.

S tem vlada tudi ukinja komisijo za dialog z verskimi skupnostmi, ki je bila ustanovljena kot delovna skupina vlade, vendar njen cilj ni bil zagotavljanje dialoga z verskimi skupnostmi, pač pa izpolnitev nalog, ki jih vlada naloži ministrstvom in vladnim službam.

STA


Najbolj brano