Vlada še dodatno razburila sindikate

V pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja se je danes še zaostrilo, ko je vladna stran predstavila osnutek zakona o izvrševanju državnega proračuna. Podaljšanje varčevalnih ukrepov, ki ga je v njem predvidela, vključno z določbami zakona za uravnoteženja javnih financ (zujf), je namreč sindikalno stran precej razburilo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj Foto: Tamino Petelinsek
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Kot je po pogajanjih pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, jim je vladna stran danes nenadejano predstavila osnutek zakona o izvrševanju državnega proračuna.

Vanj pa je "zelo pritlehno vključila tudi nekatere določbe, ki prenehajo veljati v osovraženem zujfu, seveda s predpostavko, da tega ne bo mogla več podaljševati, če ne želi imeti revolucije v državi in je to želela skriti v zakonu o izvrševanju proračuna".

Sindikati osnutka zakona danes še niso videli, ustno so jim ga predstavili, vladna stran pa naj bi jim sedaj zakonsko besedilo tudi poslala. Nato naj bi se v sredo, še preden bo vlada zakon potrdila, dobili na "izrednih usklajevanjih". To srečanje bo po Štrukljevih besedah ključno za nadaljevanje pogajanj. Ker vladnega ravnanja ne razumejo, so zahtevali še, da na pogajanja pride tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Štrukelj je ob tem vladno ravnanje označil za škandalozno. Kot je poudaril, je zakon o izvrševanju proračuna tehnični zakon, tokratni osnutek pa vsebuje vse določbe plač v prihodnjem letu. Ob priključitvi določb zujfa pa pomeni že drugo zaostrovanje vladnega pogajalskega izhodišča, še preden so se sploh začeli pogajati.

Vladna stran je namreč od varčevalnih ukrepov, ki bi se sicer s koncem leta sprostili, sprva predlagala podaljšanje znižane vrednosti plačnih razredov, zamrznitve izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižanega plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Na prejšnjem srečanju s sindikati pa je k temu dodala še nižji regres za letni dopust ter delno zamrznitev premij za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Poleg podaljšanja omenjenih ukrepov je v osnutku zakona o izvrševanju državnega proračuna predvidela še podaljšanje nekaterih ukrepov iz zujfa, kar je ob prihodu na današnja pogajanja potrdil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Pojasnil je namreč, da nameravajo podaljšati omejitev letnega dopusta na 35 dni, nekatere omejitve pri sklepanju avtorskih in podjemnih pogodb, pa tudi določbe o upokojevanju, saj želijo omogočiti večje zaposlovanje mladih tudi vnaprej. Zujf je namreč določil prenehanje pogodbe o zaposlitvi za javne uslužbence z izpolnjenimi pogoji do starostne pokojnine.

Vladna stran je sicer danes sindikatom pojasnjevala, da bodo v primeru, da se bodo do konca oktobra dogovorili drugače, v zakonodajnem postopku vložena ustrezna dopolnila.

STA


Najbolj brano