Vlada razrešila Nyberga in Manssona

Vlada je na današnji seji predčasno razrešila predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Manssona kot člana upravnega odbora, je po seji povedal premier Miro Cerar.

Lars Nyberg Foto: STA
Lars Nyberg Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada je v razpravi ugotovila, da so kljub pozivom ministrstva za finance ostale neskladnosti izplačil in nove plačne politike. Tako so ugotovili, da pri Larsu Nybergu obstajajo razlogi za predčasno razrešitev zaradi kršitev dolžnosti člana upravnega odbora DUTB. Razrešitev velja takoj.

Do imenovanja novega člana upravnega odbora bodo preostali trije člani - Marko Simoneti, Imre Balogh in Janez Širovnik - med sabo izbrali tistega, ki bo opravljal funkcijo predsednika do imenovanja novega neizvršnega direktorja.

Vlada je odpoklicala tudi Torbjörna Manssona, ker je ugotovila, da je tudi pri njem prišlo do resnih nepravilnosti. Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je pojasnil, da je vlada Manssona odpoklicala kot člana upravnega odbora, z mesta glavnega izvršnega direktorja pa ga bo razrešil upravni odbor DUTB.

Morebitnemu uveljavljanju odpravnine bo vlada, tako Dragonja, nasprotovala. Ker so pogodbe neizvršnih direktorjev v celoti usklajene, Nybergu sicer ne pripada odpravnina, je pred dnevi zagotovil finančni minister Dušan Mramor.

Premier Miro Cerar je poudaril, da pri odločitvi za Nybergovo razrešitev in Manssonov odpoklic ne gre za kakršenkoli politični poseg v korporativno upravljanje. “Nasprotno. Danes smo morali sprejeti take odločitve zato, da zagotovimo zakonito in transparentno delo DUTB,” je dejal.

Preostala dva izvršna direktorja DUTB Janež Škrubej in Aleš Koršič medtem še vedno uživata zaupanje vlade, je povedal Dragonja, ki računa, da bodo njune pogodbe, ki so bile doslej usklajene le z aneksi, v najkrajšem možnem času usklajene z novo politiko prejemkov.

Vlada bo medtem upravnemu odboru naložila pripravo akcijskega načrta za odpravo dosedanjih pomanjkljivosti in za zagotovitev normalnega upravljanja DUTB. Kot je zagotovil Dragonja, bo upravni odbor s petimi, namesto sedmimi člani, povsem operativen in bo lahko kot doslej sprejemal vse ključne odločitve.

Dragonja je spomnil, da je minister Mramor izgubil zaupanje v delovanje posameznih članov upravnega odbora DUTB na osnovi izjav, da je bilo ministrstvo seznanjeno o vseh podrobnostih, vezanih na implementacijo plačne politike in posamezna izplačila.

Ministrstvo je po Dragonjevih besedah nadzor izvajalo na način, da je od DUTB večkrat zahtevalo predložitev novih pogodb z izvršnimi in neizvršnimi direktorji DUTB, ki jasno izkazujejo usklajenost z novo politiko prejemkov. Upravni odbor je uspel z izvršnimi direktorji skleniti samo anekse k pogodbami z začasno veljavnostjo, pogodbe za neizvršne direktorje pa so medtem v celoti usklajene s sprejetimi usmeritvami vlade.

Potem ko so na dan prišle informacije o posameznih ekscesnih plačilih, se je finančno ministrstvo odločilo za podroben pregled izplačil. Tega načeloma sicer niso delali, tako Dragonja, ker ima upravni odbor za opravljanje tega dela komisijo za nagrajevanje.

Ministrstvo je ugotovilo, da so bili sklepi za najbolj sporna plačila sprejeta s strani predhodnega upravnega odbora, zato marca letos imenovani člani upravnega odbora (Simoneti, Balogh in Širovnik) niso bili povezani s temi odločitvami.

Kot je poudaril Dragonja, ministrstvo do pridobitve podatkov o konkretnih izplačilih ni bilo informirano. Po preučitvi prejetih podatkov pa je ugotovilo, da izplačila niso bila skladna ne s staro in ne z novo politiko prejemkov.

“V tem delu upravni odbor ni izvedel aktivnosti, ki so bile od njega pričakovane, še pred uveljavitvijo nove politike prejemkov pa je bilo izvedeno dokaj sporno plačilo, ki predstavlja elemente nespoštovanja skupščine, kar vlada v tem primeru je,” je dejal.

Vlada si bo v prihodnje po Dragonjevih besedah prizadevala zagotoviti nemoteno delovanje DUTB.

Koalicijski partnerji so sicer danes sklenili, da bodo podprli in pospešili obravnavo novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. “Naš interes je, da podjetja, ki so dolžniki slabe banke, delujejo, in da DUTB normalno servisira obveznice, ki so bile izdane v procesu prevzema slabih kreditov na to institucijo,” je dejal Dragonja.

V opoziciji tudi opozorila o odgovornosti vlade za zamenjave v DUTB

Večina opozicijskih strank je še previdna glede odločitve vlade, ki je razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicala izvršnega direktorja Torbjörna Manssona. Le ZL poudarjajo, da mora oditi celo vodstvo. V SDS in nepovezana poslanka Alenka Bratušek upajo, da vlada ve, kaj počne, njeno odgovornost izpostavlja tudi NSi.

Predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS) je izrazil upanje, da so predstavniki vlade dobro premislili svojo odločitev, da so se odločali na podlagi relevantnih podatkov in da so predvideli tudi pozitivne in negativne posledice te odločitve. Glede na to, da je slaba banka vpeta v številne projekte, ki še niso končani, bi lahko za določene projekte namreč to povečalo tveganje.

Za eno največjih napak slabe banke je Šircelj navedel slabo komuniciranje z mediji. Glede na objavljene rezultate, da so odhodki DUTB 0,8 odstotka glede na celotni kapital, pa so rezultati v primerjavi s podobnimi institucijami denimo na Irskem ali v Španiji po oceni Širclja boljši.

Če ima premier dokaze, da je prišlo do nepravnih ravnanj, je njegova dolžnost, da to prijavi ustreznim organom, je še povedal Šircelj in dodal, da bi moral biti za prihodnje vodstvo DUTB objavljen mednarodni razpis. Prav bi bilo, da bi bilo kandidatov čim več, vendar pa se Šircelj sprašuje, ali se bodo kandidati glede na okolje v Sloveniji na razpis sploh prijavili.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec do poteze vlade kritičen, saj ni zahtevala odstavitve celotnega vodstva slabe banke. Za nesprejemljive razmere namreč so namreč po njegovem mnenju odgovorni prav vsi. DUTB z javnim denarjem uničuje podjetja in jih razprodaja po diskontnih cenah, vodstvo pa si za nameček izplačuje bajne plače, je navedel.

Koalicija bi lahko k sanaciji razmer pripomogla tudi s tem, da bi na odboru za finance obravnavala novelo krovnega zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, je prepričan Mesec. Vendar pa ga je po njegovih besedah koalicija umaknila iz obravnave z argumentom, da je preslabo pripravljena. Da je slabo pripravljen, se v ZL strinjajo, se pa z umikom iz obravnave zgolj podaljšuje nevzdržno stanje v slabi banki, je še povedal vodja poslancev ZL.

V NSi pa so v odzivu vlado le spomnili, da za danes sprejeto odločitev nosi polno odgovornost. Je pa vodja poslancev NSi Matej Tonin v petek ocenil, da bilo treba pozornost nameniti tudi temu, ali ni morda afera s plačami le manever za odstranitev tujcev in nastavitev “primernih ljudi, ki bodo po željah nekaterih omrežij iz ozadja razdelili milijardo in pol evrov premoženja”.

Predsednica ZaAB in nepovezana poslanka Alenka Bratušek upa, da vlada in koalicija vesta, kaj delata. Od njih pojasnila pričakuje na sredini skupni seji odbora DZ za finance in komisije za nadzor javnih financ. Kot je pojasnila v današnji izjavi novinarjem, vseh podrobnosti ne pozna, je pa po njenem mnenju nenavadno, da se je vlada odločila razrešiti oz. odpoklicati ravno dva tujca.

Vodstvo DUTB je po njenih ocenah kar nekaj projektov dobro izpeljalo. “Gotovo so delali tudi napake. Če je šlo za kršenje zakona, pa je, kot piše v njemu, odgovoren upravni odbor v celoti,” je opozorila Bratuškova.

Glede očitkov vlade vodstvu DUTB bi se, kot je dejala, strinjala, “če ministrstvo za finance s temi aneksi pred njihovim podpisom ne bi bilo seznanjeno”. “Če so bili seznanjeni, je odgovornost tudi nekje drugje,” je dodala Bratuškova. Spomnila je še, da sta si bila predsednik Desus Karl Erjavec in prvak SD Dejan Židan še “včeraj tako enotna, da morajo oditi vsi iz vodstva DUTB, danes pa sta si kar čudežno premislila”.

STA


Najbolj brano