Vlada preverja možnost dogovora o odpisu dolga najrevnejšim

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je v ponedeljek v Umagu srečala s hrvaško ministrico za socialo Milanko Opačić. Med drugim sta se pogovarjali o izkušnjah Hrvaške pri odpisu dolga najrevnejšim.

Ministrica Anja Kopač Mrak
Ministrica Anja Kopač Mrak 

LJUBLJANA > Ali je mogoč podoben dogovor, preverja tudi Slovenija, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je na Hrvaškem odpis dolga dogovor ministrstev, občin in podjetij, in ne zakona. Nanaša se na zastarane račune za elektriko, telekomunikacije, banke. Odpis bi se izvedel le za dolgove najrevnejših, ki jih je praktično nemogoče odplačati, so dodali.

Anji Kopač Mrak se to zdi dobra praksa, se pa zaveda, “da je Slovenija v drugačnem položaju”. “Zato se še preverja, ali je podoben dogovor v Sloveniji sploh mogoč,” so pojasnili na ministrstvu.

ZL je že zahtevala sklic skupne nujne seje odborov DZ za finance in za delo, na kateri bi govorili o možnostih odpisa dolgov najrevnejšim. “Potem ko je država z milijardami dokapitalizirala banke, se nam zdi, da je skrajni čas, da dokapitalizira tudi ljudi, ki jih je s tem procesom osiromašila,” je ob predstavitvi zahteve dejal vodja poslancev ZL Luka Mesec.

Člani odborov so se prejšnji teden strinjali, da so težave prezadolženih državljanov resne, vendar pa niso bili za uvedbo delnega ali popolnega odpisa dolgov.

Hrvaška vlada je sporazum o odpisu dolgov materialno najbolj ogroženim državljanom skupaj z davčno upravo potrdila konec januarja. Na Hrvaškem bodo oprostili dolgove v višini do 25.000 kun (3265 evrov), ki so nastali do 30. septembra 2014.

STA


Najbolj brano