Vlada predlaga postopno uveljavljanje fiskalnega pravila

Finančni minister Dušan Mramor je danes poslancem koalicijskih strank predstavil delovni osnutek zakona o fiskalnem pravilu, ki bi ga sicer moral DZ sprejeti že novembra lani. Po predlogu naj bi zakon veljal pri načrtovanju proračuna za leto 2016, primanjkljaj pa bi odpravljali postopno, predvidoma štiri do pet let.

Finančni minister Dušan Mramor Foto: STA
Finančni minister Dušan Mramor Foto: STA

LJUBLJANA > Z zakonom o fiskalnem pravilu se bo doseglo postopno odpravo presežnega primanjkljaja in uravnoteženje javnih financ, s čimer bi se zmanjševal tudi javni dolg, a ne pod strožjimi kriteriji, kot od nas zahteva evropski pravni red, je novinarjem povedala predsednica odbora DZ za finance in monetarno politiko Urška Ban iz SMC.

Premier Miro Cerar napoveduje, da bo ime kandidata za gospodarskega ministra znano v teh dneh. Vodja poslancev SD Matjaž Han sicer pravi, da jim je Cerar sporočil, da naj bi ime izvedeli še danes. Cerar vseskozi zagotavlja, da si bo novega kandidata prizadeval predlagati v čim krajšem času. Po današnji okrogli mizi Tax-Fin-Lex je povedal le, da bo ime znano v teh dneh. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer pa je danes v DZ potrdila, da premier opravlja intenzivne razgovore in da naj bi informacijo o imenu kandidata dal v tem tednu.

Po danes predstavljenem predlogu bi se strukturni primanjkljaj - to je primanjkljaj ob neupoštevanju učinkov gospodarskega ciklusa - zmanjševal postopoma, in sicer za po pol odstotka letno. "Bistvo je, da bomo postopno prilagajali javne finance, vendar ne na račun zaposlenosti in gospodarske rasti," je dodala Banova.

To je bila prva predstavitev delovnega osnutka zakona koalicijskim poslancem. Ker bo DZ za njegov sprejem potreboval dvotretjinsko večino glasov, pa bodo predstavniki vlade delovni osnutek zakona v sredo predstavil predstavnikom vseh poslanskih skupin v DZ.

Banova je povedala, da bo vlada predlog zakona vložila v obravnavo v DZ v letu 2015, vendar ne ve, ali se bo to zgodilo še pred za januar napovedano vložitvijo predloga rebalansa proračuna za prihodnje leto. Vsekakor pa naj bi veljal pri načrtovanju proračuna za leto 2016, je dodala in izračunala, da bi lahko Slovenija za odpravo strukturnega primanjkljaja potrebovala štiri do pet let.

V skladu s fiskalnim pravilom, ki ga je Slovenija zapisala v ustavo maja lani, morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Njegovo uveljavitev je napovedala z letom 2015, sprejetje izvedbenega zakona pa do novembra lani.

V obravnavi v DZ je že podoben predlog zakona, ki ga je sredi novembra vložila poslanska skupina SDS. Po tem predlogu bi moralo upoštevanje fiskalnega pravila veljati že za proračun za leto 2015.

STA


Najbolj brano