Vlada potrdila zakonske spremembe za davčno prestrukturiranje

Vlada je danes potrdila predlog zakonskih sprememb za davčno prestrukturiranje, po katerem bo kar nekaj zavezancev za dohodnino plačevalo manj davka kot doslej, nekoliko bolj pa bo obremenjen dobiček podjetij, je vlada sporočila prek twitterja. Spremembe, znane tudi kot mini davčna reforma, pri gospodarskih združenjih niso dobro sprejete.

Na podlagi zakonskih sprememb za davčno prestrukturiranje 
bo kar nekaj zavezancev za dohodnino plačevalo manj davka 
kot doslej, nekoliko bolj pa bo obremenjen dobiček podjetij. Foto: Tamino Petelinsek
Na podlagi zakonskih sprememb za davčno prestrukturiranje bo kar nekaj zavezancev za dohodnino plačevalo manj davka kot doslej, nekoliko bolj pa bo obremenjen dobiček podjetij. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > “Vlada je sprejela paket davčnega prestrukturiranja, ki prinaša nižje davčne obremenitve dohodka iz dela in zagotavlja konkurenčnejše poslovno okolje za podjetja,” je vlada objavila na družbenem omrežju.

Dohodninska lestvica ugodnejša za tiste z dohodki nad 31.140 evrov

Za razbremenitev dela se spreminja dohodninska lestvica, ki bo bolj ugodna za tiste z dohodki nekje nad 1,6-kratnikom povprečne plače oziroma nad 31.140 evrov letno. Najvišje plače bodo kljub drugačnim prvotnim predlogom še naprej obdavčene s 50 odstotki, se pa zvišuje splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci. Prav tako je bilo skozi koalicijsko usklajevanje v zakonodajne spremembe vključeno tudi zvišanje obeh dodatnih olajšav, ki ju lahko uveljavljajo tisti z najnižjimi plačami.

Ker imajo zaradi visoke obdavčitve dela visoko strokovno izobraženih zaposlenih številna podjetja velike težave pri iskanju novih kadrov, predlog novele zakona o dohodnini prinaša tudi razbremenitev dela plače za poslovno uspešnost, kot so božičnice ali 13. plače. Ta izplačila se bodo deloma izvzela iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja.

Dvig stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki

Predlagane rešitve novele zakona o dohodnini bodo imele za posledico znižanje proračunskih prihodkov v skupnem znesku okoli 106 milijonov evrov. Zato se za nadomeščanje izpada predvideva zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb s 17 na 19 odstotkov, pri čemer niso predvidene spremembe pri olajšavah, tako da bo lahko efektivna davčna stopnja za podjetja še vedno precej nižja.

Predlagani dvig stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki naj bi prinesel zvišanje proračunskih prihodkov za okoli 60 milijonov evrov. Neto finančni učinek obeh predlaganih sprememb zakonov bo torej znižanje proračunskih prihodkov za okoli 46 milijonov evrov, ki pa naj bi ga pokrili s povečanjem učinkovitosti pobiranja davkov.

V gospodarskih združenjih kritični do sprememb

Davčne spremembe, ki poleg davčnega prestrukturiranja prinašajo še nekatere druge novosti, so rezultat dolgega procesa usklajevanj z deležniki. Po propadlem poskusu z nekoliko drugačnimi predlogi konec minulega leta je ministrstvo za finance nov krog usklajevanj z gospodarstvom in sindikati začel letos spomladi in zelo hitro naletel na nasprotovanje.

Medtem ko so spremembam kljub določenim pomislekom vendarle pretežno naklonjeni direktorji nekaterih velikih izvoznih družb, pa so do njih glasno kritični v gospodarskih združenjih, kot sta Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Po koncu političnega usklajevanja predlogov se je v nezadovoljstvo spremenila tudi prvotna previdna naklonjenost Združenja Manager.

Gospodarska združenja poudarjajo, da spremembe niso ambiciozne in ne bodo povečale konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, da dejansko obremenjujejo in ne razbremenjujejo podjetij in da koristijo v veliki meri javnemu sektorju, ki svoje porabe po njihovih opozorilih ne znižuje. Malo gospodarstvo pa opozarja, da njihovim zaposlenim ukrepi ne prinašajo praktično nobenih pozitivnih učinkov. Bolj naklonjeni so spremembam v sindikatih, a tudi iz njihovih vrst se slišijo kritike, da spremembe pri dohodnini razbremenjujejo predvsem tiste z visokimi dohodki.

Cerar: Zahteve gospodarstva večje, kot jih je katerakoli vlada sposobna izvesti

Premier Miro Cerar je v sredinem pogovoru za Radio Slovenija poudaril, da so zahteve gospodarstva vedno večje, kot jih je katerakoli vlada sposobna izvesti v danih razmerah. Zagotovilo je, da vlada ve za vse njihove večje želje, a mora gledati tudi na druge družbene sfere in ohraniti ravnovesje. “Ne moremo v radikalne korake, ker ni konsenza - ne političnega ne med deležniki. Nisem za revolucijo, postopoma delamo. Prav je, da naredimo korak, da pokažemo, da zmoremo, drugo leto pa dalje,” je dodal premier.

Tudi kandidatka za finančno ministrico in ena najbolj odgovornih za danes sprejete spremembe Mateja Vraničar Erman je na sredinem zaslišanju v DZ dejala, da razume različne deležnike, ki bi želeli več, a so danes sprejete spremembe “to, kar si v tem trenutku lahko privoščimo”. V načrtu ima še več izboljšav davčnega sistema, denimo pri obdavčitvi dohodkov iz tujine in pavšalni obdavčitvi.

STA


Najbolj brano