Vlada podpira podpis Cete

Vlada je danes sklenila, da Slovenija podpira podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in sporazum o njegovi začasni porabi. O ratifikaciji sporazuma bo odločal DZ, je po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Vlada je danes sklenila, da Slovenija podpira podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado 
(Ceta) in sporazum o njegovi začasni porabi. Foto: STA
Vlada je danes sklenila, da Slovenija podpira podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in sporazum o njegovi začasni porabi. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija je bila med državami, ki so imele v povezavi s Ceto določene zadržke. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Počivalšek, so v razpravi z argumenti dosegli določene spremembe, in sicer da bo to mešani sporazum in ga bodo torej poleg Evropskega parlamenta potrjevali tudi nacionalni parlamenti, da se bo začasno izvajal le del sporazuma, ne celotni, da je iz začasne uporabe izvzeto investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS), da se vsi sklepi obravnavajo sočasno ter da se bosta sklepa o podpisu in začasni uporabi sprejemala skupaj.

Slovenija je sodelovala tudi pri oblikovanju besedila skupne razlagalne izjave EU in Kanade o sporazumu ter posredovala pisne pripombe na besedilo glede ICS, vode in varne hrane. Evropska komisija je sprva trdila, da spremembe besedila ne bodo mogoče, a je Slovenija z argumentiranimi pripombami in vztrajanjem dosegla spremembe besedila, je povedal Počivalšek.

Čeprav Kanada ne sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, pa na GZS podpirajo podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta). Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU, so sporočili.

EU in državam članicam Kanadi ni treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene

V skupni izjavi je tako na zahtevo Slovenije kot edine članice posebno poglavje o vodi, ki zagotavlja, da EU in državam članicam Kanadi ni treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene. Poleg tega bodo pogodbenice v celoti ohranile pravico odločati o tem, kako uporabljati in ohranjati vodne vire. Ceta tudi ne preprečuje, da bi pogodbenice spremenile sprejeto odločitev glede omogočanja komercialne uporabe vode.

Za Slovenijo je po ministrovih besedah zelo pomembno tudi, da bo v skupni izjavi zapisano, da se ne bodo znižali standardi na področju varne hrane ter da bodo morali vsi uvoženi proizvodi še naprej izpolnjevati zahteve domače zakonodaje.

Glede ICS je Slovenija dosegla, da je v skupni izjavi dodana referenca na nacionalna sodišča, kar je Slovenija eksplicitno zahtevala. Pred začetkom veljavnosti sporazuma je predvidena tudi reforma ICS v delu, ki se nanaša na kodeks arbitrov, je povedal Počivalšek.

Perutnina in jajca ne bodo predmet liberalizacije

Sporazum odpravlja carine za več kot 99 odstotkov tarifnih postavk, vendar pri tem občutljivi kmetijski izdelki v okviru kvot perutnina in jajca ne bodo predmet liberalizacije. Sporazum sicer po ministrovih besedah nima velikih neposrednih vplivov na slovensko gospodarstvo, bo imel pa zaradi povezanosti slovenskega gospodarstva z največjimi evropskimi - z Nemčijo ustvari 11,5 milijarde evrov, z Italijo okoli šest milijard, z Avstrijo pa okoli pet milijard evrov menjave - velike posredne vplive, je dejal.

Znižali se bodo stroški testiranja proizvodov in pridobivanja produktnih certifikatov za izvoznike. Kanada bo poleg tega svoje tehnične predpise s področja vozil prilagodila ameriškim, kar bo zmanjšalo stroške izvoznikov. Olajšani bodo carinski postopki, odprl pa se bo tudi trg javnih naročil v kanadskih provincah, je navedel minister.

Slovenski parlament bo samostojno odločal, ali bo sporazum ratificiral ali ne

Sporazum bo predvidoma podpisan na vrhu EU - Kanada 27. oktobra. Pred tem bodo o sklepih na izrednem srečanju 18. oktobra odločali ministri držav EU, pristojni za trgovino, med njimi tudi Počivalšek.

Slovenski parlament bo samostojno odločal, ali bo sporazum ratificiral ali ne, je povedal minister in dodal, da bodo pred morebitno ratifikacijo izvedli analizo učinkov Cete in priložnosti, ki jih ta prinaša za slovenska podjetja.

Glede na sporazum o začasni uporabi bo Ceta v določenih delih začela veljati že po potrditvi Evropskega parlamenta in še pred zaključkom ratifikacijskih postopkov po članicah.

Evropski parlament bi o njegovi ratifikaciji lahko odločal konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, nato pa bodo sledili postopki po članicah.

V kar nekaj državah se je v zadnjih tednih okrepilo nasprotovanje sporazumom, kot sta Ceta in podoben sporazum TTIP, o katerem se kljub nemalo pomislekom še vedno pogajata EU in ZDA.

Danes je sicer padla pomembna ovira na poti k podpisu Cete. Nemško ustavno sodišče je namreč presodilo, da lahko nemška vlada da soglasje k podpisu Cete in k sklepu o začasni uporabi sporazuma. S tem je zavrnilo več zahtev za ustavitev teh postopkov v največjem evropskem gospodarstvu. Je pa vladi v Berlinu postavilo nekaj pogojev.

Ceta sicer v Nemčiji še ni na varnem. Zdaj bo namreč sledilo vsebinsko odločanje ustavnih sodnikov o skladnosti Cete z ustavo, ki pa bo glede na kompleksnost sporazuma verjetno terjalo kar nekaj časa.

STA


Najbolj brano