Vlada odložila odločitev o sprostitvi cen goriv ob avtocestah

Vlada bo odločitev glede sprostitve cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah sprejela v začetku prihodnjega tedna. Pred tem bo opravila dodatna usklajevanja o predlogu nove uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, je vlada po današnji seji sporočila prek Twitterja.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, vlada odločitve danes ni sprejela, ker so bili izraženi nekateri pomisleki o tem, ali se določajo cene na artikel ali na območje, na katerem se prodajajo.

Ponovno je bila po njegovih besedah podana tudi zahteva, da je treba preveriti konkretne učinke že izvedene liberalizacije, torej sprostitve cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja.

Zato se je vlada odločila, da bo to dilemo razrešila in potem ponovno odločala o sprostitvi cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, je še dejal Koprivnikar in dodal, da termin, kdaj bi o tem vlada sklepala, še ni določen.

Ob skorajšnjem izteku obstoječe uredbe, ki ureja oblikovanje cen 95-oktanskega bencina in dizla, je bilo pričakovati, da bo vlada že danes sprejela odločitev o predlogu uredbe, ki jo je imela tudi na dnevnem redu današnje seje, vendar je odločitev preložila.

Če se bo vlada po usklajevanjih odločila sprejeti predlagano uredbo, bi do prve morebitne podražitve 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih ob avtocestnem križu lahko prišlo 22. novembra. Do takrat namreč predlog uredbe določa, da je najvišja prodajna cena 95-oktanskega bencina in dizla ob avtocestah in hitrih cestah enaka najvišji prodajni ceni na dan 8. novembra - to je dan še zadnje spremembe cene naftnih derivatov po obstoječi uredbi.

Če bi deregulacija cen naftnih derivatov na avtocestnem križu povzročila večje povišanje marž, zakon o kontroli cen omogoča vladi, da ponovno sprejme ukrep kontrole cen, piše v predlagani uredbi.

Že aprila se je vlada odločila, da oblikovanje cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja prepusti trgu, zdaj razmišlja, da bi to storila še za 95-oktanski bencin in dizel, a le ob avtocestah in hitrih cestah. Nova ureditev, če bo sprejeta, bi se uporabljala do konca junija 2017.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se zavzema za popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, je junija napovedal, da bo naslednji korak sprostitev cen na bencinskih servisih na avtocestnem križu in ob hitrih cestah.

To naj bi bilo sicer odvisno od analize ministrstev za finance, ki je do deregulacije zadržano, predvsem zaradi morebitnega vpliva na stanje v javnih financah, ter za gospodarski razvoj in tehnologijo o javnofinančnih učinkih postopne liberalizacije cen naftnih derivatov.

STA


Najbolj brano