Vlada objavila osnutek zakonske podlage za reševanje bank

Vlada je danes objavila osnutek predloga zakona o skladu za reševanje bank, ki je bil prej del osnutka prenovljenega zakona o bančništvu. Tudi izdvojen ponuja enake rešitve, to je vzpostavitev sklada za deset let, ki bi imel sredstva v višini 2,3 odstotka zajamčenih vlog v vseh bankah v državi.

Sklad bo upravljala Banka Slovenije, denar pa ne bo smel služiti za pokrivanje preteklih izgub bank, ki se bodo znašle v težavah. Foto: STA
Sklad bo upravljala Banka Slovenije, denar pa ne bo smel služiti za pokrivanje preteklih izgub bank, ki se bodo znašle v težavah. Foto: STA

LJUBLJANA > Upoštevajoč dejstvo, da je v Sloveniji približno za 15 milijard evrov zajamčenih vlog, znaša vrednost sredstev, ki naj bi se vplačala v sklad, 195 milijonov evrov, vrednost jamstev pa 150 milijonov evrov, v osnutku zakona, objavljenem na spletni strani vlade navaja finančno ministrstvo.

Osnutek zasleduje vzpostavitev posebnega sklada za reševanje bank, ki se financira s prispevki bančnega sektorja in bo zagotavljal financiranje morebitnih ukrepov reševanja bank v težavah. S tem bi se država, ki je tudi lastnica najbolj pomembnih bank, v prihodnje izognila reševanju bank s proračunskim denarjem.

V njem bi se nabralo okoli 350 milijonov evrov, kar za morebitno reševanje kakšne od velikih bank ne bi bilo dovolj. A skupaj z evropskimi pravili vključitve upnikov v reševanje bank naj bi to vseeno zmanjšalo pritisk na davkoplačevalski denar za reševanje, meni ministrstvo.

Sklad bo upravljala Banka Slovenije, denar pa ne bo smel služiti za pokrivanje preteklih izgub bank, ki se bodo znašle v težavah. Sklad bi se razgradil do januarja 2015.

V prihodnje se bo namreč v okviru drugega stebra t.i. bančne unije vzpostavil tudi evropski sklad za reševanje bank, tako da bo potem treba prilagoditi sistem in zagotoviti sobivanje obeh skladov. A ker bodo postopki za pridobitev denarja iz evropskega sklada zapleteni, denarja pa ne bo dovolj za kritične primere, se članice območja evra že nagibajo k ustanavljanju dodatnih nacionalnih skladov.

Vlada bi predlog zakona v parlamentarni postopek vložila po nujnem postopku z namenom, da bi bil sprejet do januarja prihodnje leto. Takrat se bo namreč iztekel rok za prenos tozadevne evropske direktive oziroma ene njenih ključnih zahtev, to je je določitev organa, pristojnega za reševanje, in vzpostavitev nacionalne sheme financiranja reševanja bank.

STA


Najbolj brano