Vlada o ustanovitvi združenja držav v okviru Nata

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o nameravanem podpisu pisma o nameri ministrstev za obrambo Albanije, Avstrije, Hrvaške, Italije in Slovenije za ustanovitev združenja držav znotraj Natovega koncepta vodilnih držav, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Koncept vodilnih držav je bil sprejet na zasedanju obrambnih ministrov Nata junija lani in potrjen na vrhu septembra v Walesu. Namen koncepta je oblikovanje skupin oziroma združenj držav, v katere bi se pod vodstvom večjih držav s širšim spektrom zmogljivosti povezovale manjše države, ki bi v te skupine prispevale specializirani oziroma manjkajoči prispevek.

Koncept je zelo projektno usmerjen, temelji pa na večnacionalnem in regionalnem sodelovanju ter predvideva dolgoročno partnerstvo pri zagotovitvi sklopa zmogljivosti, ki jih v zavezništvu manjka. Prav tako je poudarek na nacionalnem lastništvu zmogljivosti in prostovoljnosti priključitve temu konceptu tako pri vstopu in izstopu.

Italija je na vrhu Nata napovedala oblikovanje skupine oziroma združenja držav pod svojim vodstvom, pri čemer jo je podprla tudi Slovenija. To združenje držav bo izboljšalo dosedanje sodelovanje med sosednjimi državami znotraj pobude o regionalnem obrambnem sodelovanju, v kateri poleg Slovenije sodelujejo Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska, vključevalo pa bo tudi Albanijo.

Sodelovanje bo predvidoma potekalo na štirih področjih oziroma projektih. Na področju skupne enote za stabilizacijo in obnovo, pri oblikovanju zmogljivosti za zagotovitev delovanja, ki jo bodo sestavljali zmogljivosti za psihološke operacije, zdravstvena podpora, civilno-vojaško sodelovanje ipd. ter bo namenjena podpori Natovim odzivnim silam in bojnim skupinam EU. Potekalo bo tudi na področju krepitve večnacionalnega bataljona Večnacionalnih sil kopenske vojske (MLF) ter krepitvi mednarodnega korpusnega poveljstva.

Slovenija je izrazila svojo pripravljenost za sodelovanje, predvsem pri delovanju MLF, stabilizaciji in obnovi, so še sporočili iz Ukoma.

STA


Najbolj brano