Vlada ne bo za vsako ceno vztrajala pri davčni reformi

Usoda novega svežnja davčnih sprememb, tako imenovane male davčne reforme, je negotova. Vlada ne bo za vsako ceno vztrajala pri njej, če je gospodarstvo ne podpira. Finančnega ministra Dušana Mramorja preseneča nasprotovanje podjetij, vendar opozarja, da davkov ne moremo ukiniti in da jih lahko le prestrukturiramo.

Finančni minister Dušan Mramor pravi, da vlada ne bo za 
vsako ceno vztrajala pri davčni reformi. Foto: STA
Finančni minister Dušan Mramor pravi, da vlada ne bo za vsako ceno vztrajala pri davčni reformi. Foto: STA

PORTOROŽ, LJUBLJANA > Slovenija je zaradi obdavčitve višjih plač nekonkurenčna, davčni vijak je tu najhujši. Razbremenitev plač najbolj produktivnih je bila zato ena od ključnih zahtev gospodarstva. Finančno ministrstvo je pripravilo sveženj davčnih zakonov, ki naj bi prispevali k večji konkurenčnosti in produktivnosti poslovnega okolja.

Da bo najmanj bolelo in najbolj pomagalo

Pri iskanju rešitev so upoštevali, kje vzeti, da bo najmanj bolelo, in dati tja, kjer bo najbolj produktivno. “Za davčno razbremenitev višjih plač potrebujemo 70 milijonov evrov. Pri vprašanju, kako do njih, smo upoštevali predloge gospodarstva,” je na nedavni Poslovni konferenci v Portorožu poudaril minister za finance Dušan Mramor.

Pobuda za razbremenitev najbolj produktivnih kadrov je prišla prav iz gospodarstva, s svežnjem davčnih zakonov, ki jih je finančno ministrstvo dalo v javno razpravo, pa v podjetjih niso zadovoljni; nasprotujejo zlasti ukinitvi oziroma znižanju olajšav. “Glede na razmere ni prostora za ukinitev davkov, lahko jih le prestrukturiramo,” je opozoril minister Mramor.

Tehtanje pripomb in zatem premislek

Javna razprava o omenjenem svežnju se je končala minuli petek, prispelo je veliko pripomb. Minister Mramor jih bo ta teden proučil in se znova usedel za mizo z gospodarstveniki. Nato se bo vlada odločila, kako naprej. Vložene pripombe bo upoštevala v celoti, seveda, če se bo računica na koncu izšla. Če naj obvelja razbremenitev višjih plač, potem je treba denar, ki zaradi tega ne bo kapnil v proračun, dobiti drugje. Ministrstvo je med drugim predlagalo znižanje investicijskih olajšav, saj po ugotovitvah raziskav ne spodbujajo gospodarske rasti.

Ministra preseneča negodovanje podjetij nad tako imenovano malo davčno reformo, saj je prav gospodarstvo zahtevalo, naj ministrstvo ukrepa v tej smeri. “To je bilo narejeno zaradi gospodarstva, zato, ker ste vi to spraševali,” je minister očital gospodarstvenikom. “Če ste si premislili, bomo predlog umaknili. Če predlagane rešitve nimajo učinka na gospodarstvo, potem nima smisla peljati projekta naprej.”

Ministrstvo je sicer načrtovalo, da bi sveženj davčnih zakonov še letos spravili skozi državni zbor.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano