Vlada nasprotuje predlogu SDS po spremembi kazenskega zakonika

Vlada meni, da spremembe kazenskega zakonika, ki so jih vložili poslanci SDS po terorističnih napadih Franciji, niso niti nujno potrebne niti niso ustrezno utemeljene. Kazensko zakonodajo je po mnenju vlade treba spreminjati premišljeno v skladu z načelom ultima ratio.

Vlada meni, da spremembe kazenskega zakonika, ki so jih vložili poslanci SDS po terorističnih napadih Franciji, niso niti nujno potrebne niti niso ustrezno utemeljene. Foto: STA
Vlada meni, da spremembe kazenskega zakonika, ki so jih vložili poslanci SDS po terorističnih napadih Franciji, niso niti nujno potrebne niti niso ustrezno utemeljene. Foto: STA

LJUBLJANA > Predlagane spremembe naj bodo tudi utemeljene na analizi veljavne pravne ureditve in s prikazom primerjalne ureditve v drugih državah, so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade.

Po mnenju vlade predlagana novela z vidika upoštevanja načela ultima ratio ne ponudi obrazložitve, zakaj je potreben nov, sicer malenkosten represivni poseg v kazensko zakonodajo. Prav tako se določbe mestoma prekrivajo z že veljavnimi zakonskimi znaki drugih kaznivih dejanj ali z instituti iz splošnega dela, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Kot meni vlada, je tudi nekoliko neobičajno, da se predlaga sprememba zgolj dveh členov kazenskega zakonika, pri čemer gre pri obeh predlaganih spremembah le za dopolnitev veljavnih členov.

Prav tako vlada meni, da mora biti zagotavljanje varnosti takšno področje, ki lahko deluje le v okviru svobodne demokratične družbe. Zato vlada predlaganim spremembam nasprotuje.

SDS je namreč januarja v parlamentarni postopek vložila predlog novele kazenskega zakonika, s katerim želijo sankcionirati posameznike, ki so se ali se nameravajo v tujini udeležiti terorističnih bojev. Že decembra lani so vložili podoben predlog, a ga je državni zbor zavrnil.

Že takrat je vlada ocenila, da predlagane spremembe niso potrebne, saj so dejanja iz resolucije Varnostnega sveta ZN glede groženj mednarodnemu miru in varnosti zaradi terorističnih dejanj kazniva po veljavnem kazenskem zakoniku.

STA


Najbolj brano