Vlada nalaga SDH nadaljevanje postopka prodaje Telekoma

Vlada je danes naložila organom SDH, da nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije. Vlada je namreč odpravila oba pomisleka oziroma odprti vprašanji, zaradi katerih se je nadzorni svet SDH obrnil na vlado kot skupščino holdinga.

Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor  Foto: STA
Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor  Foto: STA

LJUBLJANA > “Prvi sklep je ta, da vlada nalaga organom SDH, da nadaljujejo s postopkom in z vsemi potrebnimi aktivnostmi v okviru roka veljavnosti ponudbe,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Miro Cerar.

Vlada je poleg tega odpravila oba pomisleka, ki jih je Slovenski državni holding (SDH) izpostavil, in sicer glede mehanizma razdelitve tveganj ter glede pojma strateškega lastnika.

Vlada soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj v prodajni pogodbi

Vlada tako soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, predvidenim v prodajni pogodbi. “Vlada tako v okviru splošnih pravil zakona, ki ureja obligacijska razmerja, soglaša z mehanizmom razdelitve tveganj, povezanim z obstoječimi sodnimi, pravdnimi in konkurenčnimi postopki proti družbi Telekom Slovenije in jamstvom države ter SDH kot prodajalcem,” je pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Sedež družbe ohraniti v Sloveniji

Glede drugega pomisleka pa vlada ugotavlja, da pojem strateški lastnik v zakonu o SDH ni pravno opredeljen in ga je treba presojati v skladu s pravili ekonomske stroke. Vlada tako upravi SDH nalaga, da elemente, ki zagotavljajo strateško vlogo kupca in izhajajo iz ponudbe, v primeru prodaje zagotovi kot sestavni del pogodbe, vključno z ohranitvijo sedeža družbe v Sloveniji.

V obrazložitvi vlade ob sklepu za privatizacijo 15 podjetij je bilo namreč določeno, da mora strateški lastnik prinesti znanje, ohraniti sedež v Sloveniji ter omogočiti Telekomu razširitev na mednarodnem trgu. “Vse to ponudba Cinvena tudi zagotavlja, ne omenja pa ohranitve sedeža v Sloveniji,” je spomnil Mramor. Zato vlada tudi posebej poudarja, da je treba to določilo eksplicitno vključiti v pogodbo.

Obenem je vlada upravi SDH naložila, da v primeru sklenitve pogodbe o prodaji delnic in vseh drugih pogodb, potrebnih za izvršitev posla, vključi v to tudi opcijsko pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža družbe Soline v korist Republike Slovenije. Telekom Slovenije je namreč lastnik družbe Soline, ki upravlja s Sečoveljskimi solinami. “Ta opcijska pogodba mora biti sklenjena do roka morebitnega prenosa delnic Telekoma Slovenije na kupca delnic,” je povedal premier.

Vlada pričakuje, da se bo SDH odločil za prodajo Telekoma

Mramor ne pričakuje, da bi nove zahteve lahko zapletle pogovore med morebitnim kupcem in SDH. V vladi po besedah Cerarja tudi pričakujejo, da bo SDH po enem letu in pol pravočasno opravil svojo dolžnost, sprejel odgovornost in sledil svoji odločitvi, v kateri “je nadzorni svet skupaj z upravo ugotovil, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena”. “Zdaj ko ni več teh pomislekov, ki so še obstajali, pričakujem, da se bo postopek nadaljeval in ustrezno zaključil,” je povedal Cerar.

Tudi finančni minister je spomnil na sklep nadzornega sveta in uprave SDH, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko upravičena. Ker je vlada po Mramorjevih besedah odpravila oba pomisleka nadzornega sveta SDH ne more pričakovati drugega, kot da nadzorni svet sprejme zdaj sklep, ki iz tega sledi. Tako minister pričakuje, da bo odločitev nadzornega sveta v smeri prodaje Telekoma.

Mramor je poleg tega še enkrat opozoril, da je bil SDH ustanovljen prav z namenom oziroma logiko, da se politične odločitve ločijo od strokovnih, ekonomskih. Zato mora SDH po njegovem mnenju sprejemati te odločitve, sicer ga ne potrebujemo. To so po njegovih besedah tudi zahteve Evropske komisije in OECD, vlada pa je prav iz teh razlogov zadevo vrnila SDH v končno odločanje.

SD ni podprla sprejetih sklepov

Cerar je na vprašanje glede poteka današnje sedemurne seje pojasnil, da je bila na trenutke tudi polemična. Sprejetih sklepov namreč ni podprla koalicijska partnerica SD, ki se je zavzemala, da vlada kot skupščina ugotovi, da nadzorni svet SDH ni dal soglasja k prodaji, ter konča postopek prodaje.

Prvak Desusa Karl Erjavec je že ob predčasnem odhodu s seje pojasnil, da Desus zagovarja vrnitev odločanja o prodaji Telekoma Slovenije na SDH.

STA


Najbolj brano