Vlada in sindikati so se dogovorili

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so po večurnih pogajanjih dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Vsebino naj bi vodje pogajalskih skupin obeh strani parafirali še nocoj. Predvidoma naj bi prišel tudi premier Miro Cerar.

Vlada naj bi se precej približala sindikalnim zahtevam, a očitno vendarle ne bo ostalo zgolj pri prenosu sedaj veljavnih ukrepov v prihodnje leto.

Končna vsebina dogovora uradno še ni znana. Že zdaj pa je jasno, da bo finančni učinek ukrepov precej manjši, kot si je sprva obetala vlada. Poleg 313 milijonov evrov prihranka s prenosom trenutnih ukrepov je namreč vlada želela v javnem sektorju privarčevati še 127 milijonov evrov. Nato je to mejo spustila na 70 milijonov evrov, po neuradnih informacijah pa naj bi zdaj dodatni prihranek znašal le še okoli 20 milijonov evrov.

Pred podpisom se bodo reprezentativni sindikati javnega sektorja o vsebini dogovora izrekali še posamezno, za sredo napovedan protestni shod pa bo, kot kaže, odpovedan.

STA


Najbolj brano