Vlada mora magnetogram razkriti javnosti

Informacijski pooblaščenec je odločil, da mora vlada v 31 dneh javnosti razkriti magnetogram seje, na kateri je vlada potrjevala kandidate za evropskega komisarja iz Slovenije, je poročala POP TV.

Informacijski pooblaščenec je odločil, da mora vlada v 31 dneh javnosti razkriti magnetogram seje, na kateri je vlada potrjevala kandidate za evropskega komisarja iz Slovenije Foto: STA
Informacijski pooblaščenec je odločil, da mora vlada v 31 dneh javnosti razkriti magnetogram seje, na kateri je vlada potrjevala kandidate za evropskega komisarja iz Slovenije Foto: STA

LJUBLJANA > Informacijski pooblaščenec je tako odločil na podlagi zahteve novinarja 24ur Denisa Oštirja.

Odločba pooblaščenca po navedbah televizije od vlade zahteva najprej umik oznake interno in nato posredovanje magnetograma javnosti. Eden od razlogov, da je pooblaščenec odločil tako, je po poročanju televizije tehnični, saj je magnetogram nastal 31. julija, ko je bila seja, da gre za zaupne podatke, pa so se na vladi odločili šele 12. avgusta, ko je izbor kandidatov za evropskega komisarja že postal vroča tema v javnosti.

Po oceni pooblaščenca tudi ni mogoče oceniti, da bi razkritje magnetograma imelo kakšne konkretne škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi. Tudi “narava dela članov vlade je takšna, da je njihovo delo izpostavljeno presoji javnosti, zato argumenti organa ne zdržijo resne pravne presoje”, je po poročanju televizije zapisano v odločbi.

Naj vlada z magnetograma seje umakne oznako tajno, je vlado že dvakrat pozvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Poziv je najprej naslovila na vlado Alenke Bratušek, pozneje pa še na novo vlado.

Gre za sejo vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.

STA


Najbolj brano