Vlada in sindikati v sklepni del pogajanj, Cerarja še pričakujejo

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je pred srečanjem s sindikati javnega sektorja dejal, da veliko možnosti za rahljanje ponudbe ni več, bodo pa še pilili podrobnosti. Tudi sindikati so se po besedah sindikalista Branimirja Štruklja še pripravljeni pogajati, a so že “v mejnem pasu”. Premier Miro Cerar bo na pogajanja prišel nekoliko pozneje.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar Foto: STA
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar Foto: STA

LJUBLJANA > Boris Koprivnikar je še vedno trdno prepričan, da je ponudba, ki je na mizi, korektna v dani situaciji in da je dogovor možen. Pojasnil je, da so se tudi na vladni strani v zadnjih dneh o tem temeljito pogovorili in želijo predvsem stabilizirati strošek plač tudi v prihodnjih letih.

Pogajanj se danes udeležuje tudi finančni minister Dušan Mramor, ki pa ob prihodu na srečanje izjav za medije ni dajal, je bil pa v preteklih dneh glede možnosti današnjega dogovora s sindikati manj optimističen od Koprivnikarja.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj glede razdeljenosti vladne strani predpostavlja, da bo imel končno besedo predsednik vlade.

Štrukelj je spomnil, da je vlada tista, ki želi spremeniti že sklenjeni dogovor iz konca lanskega leta. “Zato je morebitni nedogovor v celoti odgovornost vlade, kajti vlada je bila tista, ki bi morala iskati kompromis z nami in ne obratno,” je poudaril. Sindikati so se po njegovih besedah danes še pripravljeni pogajati. “Smo pa v mejnem pasu in meja je za prvim vogalom,” je dodal.

Pogajalci stališča o ukrepih na področju plač v prihodnjih dveh letih zbližujejo že več tednov, a naj bi se njihovi predlogi še vedno razlikovali za skoraj 60 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano