Vlada in sindikati bodo sinoči dosežen dogovor popoldne tudi parafirali

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek bodo popoldne parafirali dogovor o postopni odpravi varčevalnih ukrepov v javnem sektorju. Dogovor so dosegli sinoči, po devetih mesecih od začetka pogajanj.

Skupni učinek dogovora na javnofinančne izdatke v letu 2017 
naj bi predvidoma znašal 56 milijonov evrov.
Skupni učinek dogovora na javnofinančne izdatke v letu 2017 naj bi predvidoma znašal 56 milijonov evrov. 

LJUBLJANA > Z ministrstva za javno upravo so danes sporočili vsebino dogovora, ki odpravo varčevalnih ukrepov postavlja v leti 2017 in 2018, medtem ko leto 2019 ni del dogovora.

Za leto 2017 so predvideni premiki pri regresu ter premijah kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. V tem letu je predvideno tudi odpravljanje plačnih anomalij. V letu 2018 ostajajo omejitve še pri delovni uspešnosti in napredovanjih, za katere je predviden zamik izplačil na december.

Regres od 500 do 1000 evrov, odprava plačnih anomalij najkasneje oktobra

Kot so navedli na ministrstvu, bodo prihodnje leto zaposleni do vključno 16. plačnega razreda dobili regres v višini tisoč evrov. Zaposleni od 17. do 40. plačnega razreda bodo dobili regres v višini minimalne plače (790,73 evra), zaposlenim od 41. do 50. plačnega razreda bo pripadlo 600 evrov, tistim v višjih plačnih razredih pa sto evrov manj.

Premije kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja se bodo prihodnje leto izplačevale v višini 30 odstotkov za javne uslužbence, mlajše od 50 let. Za starejše je od 1. marca dalje predviden višji delež, in sicer za tiste, ki so stari od 50 do 55 let, v višini 50 odstotkov zneska polne premije, za starejše od 55 let pa v višini 80 odstotkov.

Vladna in sindikalna pogajalska stran sta se tudi dogovorili o rokih za odpravo plačnih anomalij. Do 1. maja naj bi se dogovorili o novih uvrstitvah zdaj neustrezno vrednotenih delovnih mest. Pri slabše plačanih - gre za delovna mesta, uvrščena vključno do 26. plačnega razreda - bodo anomalije odpravili z julijem, pri vseh ostalih v višjih plačnih razredih pa z oktobrom.

Skupni učinek: 56 milijonov evrov izdatkov

V prihodnjem letu dogovor v finančnem smislu pri regresu pomeni dodatnih 12,4 milijona evrov, pri premijah 17,2 milijona evrov. Denar za odpravo anomalij so ocenjena na 26,4 milijona evrov. Skupni učinek na javnofinančne izdatke v letu 2017 naj bi tako predvidoma znašal 56 milijonov evrov.

Na ministrstvu so pojasnili, da je znesek za odpravljanje anomalij na letni ravni dogovorjen v višini 70 milijonov evrov, pri oceni stroškov s tega naslova v prihodnjem letu pa je upoštevan časovni zamik izplačila. V omenjenih 70 milijonih evrov niso vključeni direktorji (plačna skupina B), za katere je ocena stroška za anomalije še dodatnih pet milijonov evrov.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da že sprostitev znižane plačne lestvice in napredovanj, kar je predvidel že prejšnji dogovor, v prihodnjem letu pomeni 110 milijonov evrov; sprostitev napredovanj 70 milijonov, plačne lestvice pa 40 milijonov.

STA


Najbolj brano