Vlada danes zaupno o beguncih

Vlada je danes zaupno razpravljala o begunski problematiki. Kot je po seji vlade v izjavi novinarjem povedal podpredsednik vlade in prvak SD Dejan Židan, o kvotah niso razpravljali, se pa številke ves čas spreminjajo. Zagotovil je, da bo Slovenija tudi pri beguncih sledila načelu solidarnosti, seveda sorazmerne med državami.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar Foto: STA

LJUBLJANA > Vsi organi se pripravljajo tako, kot se morajo, je po seji zagotovil Dejan Židan. Se pa po njegovih besedah vsi zavedajo, da morajo nekatere aktivnosti pri begunski problematiki potekati na mejah Evrope in tudi zunaj nje.

“Evropa namreč dolgoročno oziroma srednjeročno preprosto ne more pristati na to, da je zatočišče za begunce, pač pa mora pomagati reševati krize tam, kjer so,” je še ocenil Židan.

Vse številke in sklepi, ki so jih na vladi danes dorekli, so sicer zaupne narave in Židan o njih ni govoril. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar izjav novinarjem po odhodu s seje ni želela dati.

O begunski problematiki je danes pred sejo vlade razpravljala tudi koalicija. Vodja poslancev SD Matjaž Han je ocenil, da je država zelo dobro pripravljena. Po njegovem mnenju je zdaj ključno, kako bodo zadeve reševali, denar pa pri ljudeh ne sme biti težava.

Evropska komisija je v sredo predlagala premestitev še 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah EU. Ob upoštevanju majskega svežnja komisija tako predlaga premestitev 160.000 oseb.
Za Slovenijo komisija predlaga premestitev 82 oseb iz Italije, 265 iz Grčije in 284 iz Madžarske, torej skupaj 631 oseb. Ob upoštevanju majskega predloga naj bi Slovenija sprejela 1126 oseb.

O begunski krizi in porazdelitvi bremena med članicami unije bodo sicer na izrednem zasedanju v ponedeljek govorili notranji ministri članic EU.

STA


Najbolj brano