Vlada bo sprejela kodeks etike vladnih funkcionarjev

Vlada bo mednarodni dan boja proti korupciji obeležila s sprejetjem kodeksa etike vladnih funkcionarjev. Kodeks bo predvidoma sprejela na seji v četrtek. Vladni funkcionarji pa bodo podpisali tudi izjavo o integriteti.

Vlada bo sprejela kodeks etike vladnih funkcionarjev, s čimer  
želijo “še posebej poudariti svoje zavedanje o svoji odgovornosti ter se zato zavezati k spoštovanju dodatnih etičnih 
standardov”. Foto: STA
Vlada bo sprejela kodeks etike vladnih funkcionarjev, s čimer želijo “še posebej poudariti svoje zavedanje o svoji odgovornosti ter se zato zavezati k spoštovanju dodatnih etičnih standardov”. Foto: STA

LJUBLJANA > Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so zapisali, da ministri kot vladni funkcionarji s prisego v državnem zboru “podajo izjavo, da bo njihovo delovanje skladno z integriteto, ko se zavežejo k ravnanju po svoji vesti in k delovanju z vsemi svojimi močmi za blaginjo Republike Slovenije”.

Vlada s sprejetjem etičnega kodeksa in njeni funkcionarji s podpisom izjave o integriteti pa želijo “še posebej poudariti svoje zavedanje o svoji odgovornosti ter se zato zavezati k spoštovanju dodatnih etičnih standardov”.

Cilj: ničelna toleranca do korupcije

Na MJU so poudarili, da vlada uspešno zaključuje prvo leto dvoletnega programa ukrepov za preprečevanje korupcije za obdobje 2015-2016, ki ga je sprejela s ciljem ničelne tolerance do korupcije.

Posebej izpostavljajo spremembe na področju javnega naročanja, ki vodijo k večji transparentnosti. Ob obvezni uporabi e-dražb za ministrstva, organe v sestavi ter vladne službe so nadgradili portal javnih naročil, kjer je od maja mogoč vpogled v sklenjene pogodbe iz javnega naročanja, koncesij in javno-zasebnih partnerstev. Od januarja bo na portalu na voljo tudi nabor podatkov o oddanih naročilih.

Za področje zdravstva je v pripravi informacijska rešitev za skupno javno naročanje zdravil, medicinskih pripomočkov in opreme. Na področju pravosodja pa so spomladi začele veljati novele zakonov o sodiščih, sodniški službi in državnem tožilstvu, s katerimi je Slovenija implementirala priporočila, ki ji jih je pred dvema letoma dala Skupina držav proti korupciji Sveta Evrope (GRECO).

Z novelo kazenskega zakonika so bile dvignjene predpisane zaporne kazni za družbeno nadvse nevarna in zapletena korupcijska kazniva dejanja zoper gospodarstvo in zoper uradno dolžnost. Vlada je pripravila tudi predlog zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena, ki bo po končnem sprejetju v DZ pomenil močno nadgradnjo obstoječem naboru sistemskih protikorupcijskih ukrepov, so med drugim še navedli na MJU.

V boju proti korupciji preventivni in represivni ukrepi ter razvoj javne etike

Spomnili so, da bo konvencija Združenih narodov proti korupciji letos 9. decembra, na dan, ko obeležujemo mednarodni dan boja proti korupciji, stara deset let.

Slovenija se je kot druge države članice OZN zavezala, da bo v skladu s standardi konvencije poleg preventivnih in represivnih ukrepov nadaljevala razvoj in prenos protikorupcijskega znanja tudi tako, da bo razvijala javno etiko ter s tem spodbujala integriteto in odgovornost zaposlenih v javnem sektorju ter zaupanje javnosti v institucije pravne države.

STA


Najbolj brano