Vlada bi za polovico znižala plače zaposlenim v slabi banki

Vlada se je netransparentnosti pri delovanju slabe banke najprej lotila pri plačah njenih šefov. Te bi v skladu s predlogom finančnega ministrstva zmanjšala za polovico.

Vlada bi za polovico znižala plače zaposlenim v slabi banki. Foto: STA
Vlada bi za polovico znižala plače zaposlenim v slabi banki. Foto: STA

LJUBLJANA > Neizvršni direktorji slabe banke Lars Nyberg, Carl-Johan Lindgren, Arne Berggren in Mitja Mavko so zdaj upravičeni do največ 10.000 evrov bruto na mesec, in sicer 2000 evrov fiksnega prejemka ter po 4000 evrov za izkušnje z delom v mednarodnih institucijah in izkušnje pri prestrukturiranju slabih terjatev in bank, piše Dnevnik.

Prvi trije prejemajo celotne zneske, Mavko 6000 evrov, poslej pa bo znesek vseh nižji. Osnovni prejemek se namreč znižuje na 1000 evrov. Izkušnje v mednarodnih finančnih institucijah jim ga lahko izboljšajo le za 1000 evrov, sodelovanje pri sanaciji bank pa še za 3000 evrov. Ali izpolnjujejo pogoje za dodatke ali ne, bo poslej presojala vlada.

Hkrati se bodo morali, če bodo v DUTB seveda ostali - pogodbe morajo z novo plačno politiko uskladiti v roku 15 dni po sprejemu na vladi –, posloviti od odpravnin v višini šestih mesečnih plač. Po novem namreč neizvršnim direktorjem ne bodo pripadale odpravnine, piše časnik.

Znatno bolj bo nova plačna politika prizadela izvršna direktorja, Janeza Škrubeja in Torbjörna Månssona. Prvi prejema 21.533 evrov bruto na mesec, drugi pa 20.500 evrov bruto plus vnaprej določenih 4800 evrov neto za potne stroške. Vlada, ki doslej plač izvršnih direktorjev ni konkretno omejevala, jima fiksni del prejemkov znižuje na največ 11.000 evrov bruto, dodaja časnik.

Finance pa se sprašujejo, ali vlada to sploh lahko naredi. Rajko Pirnat je za Finance dejal, da vlada kot lastnik DUTB lahko spremeni politiko plač, težko pa enostransko posega v pogodbe. “Pogodba o zaposlitvi ne more bit kar nična zaradi previsoke plače. Razloge za ničnost lahko določi samo zakon. To pa ne pomeni, da država ni upravičena predlagati novih pogodb in odpovedati prejšnjih, a mora v tem primeru poravnati vse obveznosti zaradi predčasnega prenehanja,” je povedal Pirnat za Finance.

Sicer dodaja, da se mu zdijo plače na DUTB previsoke, zelo problematičen pa se mu zdi tudi konflikt interesov vodilnih v DUTB, če sklepajo svetovalne pogodbe s podjetji, kjer so pomembni lastniki.

NR


Najbolj brano