Vlada je končno sprejela strategijo

Zavarovalnica Triglav bo za zdaj ostala med strateškimi naložbami države, zahteva po razpršenem lastništvu pa bo v strategiji in klasifikaciji državnih naložb, ki ju je danes sprejela vlada, veljala za NLB, Krko, Petrol, Savo in Pozavarovalnico Sava.

Dušan Mramor (levo) in Miro Cerar  Foto: STA
Dušan Mramor (levo) in Miro Cerar  Foto: STA

LJUBLJANA >Jabolko spora je bila še dopoldne zlasti Zavarovalnica Triglav. V Desusu so zahtevali, da mora biti ta zavarovalnica uvrščena med strateške naložbe (v teh bo imela država več kot 50-odstotni delež), ne zgolj med pomembne naložbe, v katerih bi država ohranila najmanj kontrolni delež (25 odstotkov plus eno delnico).

Najdeni kompromis je po seji vlade predstavil minister za finance Dušan Mramor: “Zavarovalnica Triglav ostaja strateška naložba, ampak samo toliko časa, da se povrnejo glasovalne pravice državnim lastnikom Zpizu in SDH-ju. Od takrat naprej pa bo pomembna naložba.”

Razpršeno lastništvo le v nekaterih podjetjih

Država je zdaj prek Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in Slovenskega državnega holdinga (SDH) lastnica 62 odstotkov Zavarovalnice Triglav. Zpiz ima v lasti 34,47 odstotka delnic, SDH pa 28,09 odstotka delnic. Ko bo ta zavarovalnica postala pomembna naložba, bo država svoj delež v njej lahko zmanjšala na kontrolnega.

V koaliciji so se poenotili tudi o razpršenosti lastništva v pomembnih naložbah. “Glede razpršenosti lastništva pri pomembnih naložbah smo dosegli dogovor, da ta ne velja za vse pomembne naložbe, ampak samo za tiste v državni lasti, kjer je to utemeljeno in smiselno. Od 21 pomembnih naložb velja to za NLB, Krko, Petrol, Savo d. d. in Pozavarovalnico Sava,” je povedal Mramor. Razpršenost pomeni, da v navedenih podjetjih noben posamični lastnik ne bo smel imeti večjega deleža, kot ga ima država.

V danes potrjenem dokumentu so državne naložbe razdeljene na 24 strateških, 21 pomembnih in 46 portfeljskih, ki jih bo lahko SDH prodal. Premier Miro Cerar poudarja, da država končno dobiva orodje za aktivno lastništvo: “Če bi ta dokument imeli že pred leti, bi zagotovo ne prišlo do toliko negospodarnih ravnanj.”

Za vse imajo argument

V strategiji so navedeni kazalniki, po katerih bi bilo mogoče ocenjevati delo uprav in tudi pričakovanja države po donosih, ki naj bi jih v obliki dividend prinašali deleži v podjetjih. “Ta strategija zasleduje tudi širše javnofinančne cilje, kjer pričakujemo dividendne donose. Cilj je podvojiti donose v treh letih. Končni cilj donosa, osemodstotni donos na kapital, je primerljiv z donosi, ki ga imajo podjetja v državni lasti v državah OECD,” pojasnjuje državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

Na vladi zatrjujejo, da nobene umestitve državnega deleža niso izpeljali na pamet. Na trditve, da so Terme Olimia pomembna naložba, zato ker je tako želel njihov nekdanji direktor, sedanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pravijo, da se je Počivalšek izločil iz odločanja o tej zadevi. Terme Olimia so med pomembnimi naložbami zaradi regionalnega in razvojnega vidika, pojasnjujejo.

Umestitev Save v nabor podjetij z razpršenim lastništvom utemeljujejo s tem, da je hotelska dejavnost te družbe gradnik slovenskega turističnega sistema, turizem pa je za Slovenijo strateška dejavnost. Gorenje je na seznamu pomembnih naložb, zato ker je nosilec internacionalizacije in ima pomembno razvojno in raziskovalno funkcijo.

Usklajeni ali ne?

Strategijo in klasifikacijo bo zdaj obravnaval in potrjeval še državni zbor. Ni izključeno, da se ne bo tam spet odprl konflikt znotraj koalicije. Minister in predsednik Desusa Karl Erjavec, ki ni sodeloval na današnji vladni seji, se z odločitvijo o Zavarovalnici Triglav ne strinja. “Naložba v Zavarovalnico Triglav mora biti prenesena na demografski sklad, ker je to v 34 odstotkih naložba upokojencev. Ne pristajam, da bo zavarovalnica le začasno strateška naložba,” je sporočil popoldne. Desusovi predstavniki, ki so sodelovali na zadnjih koalicijskih usklajevanjih, so sicer soglašali z danes sprejetimi odločitvam.

JANA KREBELJ


Najbolj brano