Višji prispevki za zdravstvo

Deklaracija o javnem zdravstvu, sprejeli so jo včeraj na izredni skupščini zdravniške zbornice (ZZ), vsebuje priporočila za razplet krize v zdravstvu. Tako opredeljuje takojšnje ukrepe s pomočjo dviga prispevne stopnje za zdravstvo, skrajšanje čakalnih vrst in sprejem nove zakonodaje.

LJUBLJANA > Razmere v zdravstvu se slabšajo, posledica je nezadovoljstvo bolnikov in zaposlenih. Ukrepov in reforme pa ni, opozarjajo zdravniki, ki vse teže delajo, groženj in nasilja pa je vse več. Izolska tragedija - z minuto molka so se poklonili spominu pokojnega zdravnika Gullierma Martineza Bustamanteja - je opomin, da so razmere zaostrene. Tudi v Izoli se odnos bolnikov do zaposlenih ni nič izboljšal.

Skupščina je sprejela deklaracijo o javnem zdravstvu za izboljšanje razmer. Ta predvideva zvišanje prispevne stopnje, a ne opredeljuje, ali bi več plačevali uporabniki ali država. Predvideva še takojšnje skrajšanje čakalnih dob, kar bi bilo možno z več denarja iz blagajne ZZZS in tako več ter hitrejše zdravljenje, krepitev javnega zdravstva in večjo samostojnost zdravstvenih domov ter bolnišnic.

Izpostavljajo tudi potrebo po spremembi prioritet in pozivajo zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc k takojšnjemu sprejemu nujne zakonodaje. Ministrica jim je na skupščini zagotovila, da bo zdravstvo v proračunu prihodnje leto dobilo več denarja. Ta resor bo prevzel tudi dolgotrajno oskrbo. JA


Najbolj brano