Višji davki na finančne transakcije

Vlada je danes potrdila predloga novel zakonov o davku na finančne storitve in o davku od prometa zavarovalnih poslov in ju v DZ poslala za obravnavo po nujnem postopku.

Vlada je danes potrdila predloga novel zakonov o davku na finančne storitve in o davku od prometa zavarovalnih poslov in ju v DZ poslala za obravnavo po nujnem postopku Foto: Susana Vera
Vlada je danes potrdila predloga novel zakonov o davku na finančne storitve in o davku od prometa zavarovalnih poslov in ju v DZ poslala za obravnavo po nujnem postopku Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Po predlogih se bo stopnja teh davkov zvišala s 6,5 na 8,5 odstotka, zvišanje pa naj bi v proračun v letu 2015 prineslo dodatnih 30 milijonov evrov.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je z zvišanjem davka na finančne transakcije na 8,5 odstotka v proračunu v letu 2015 pričakovati dodatnih 13 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa (zaradi enomesečnega zamika plačevanja davka - obračun za december je v januarju) 14,2 milijona evrov letno.

...

Prihodki od tega davka so po navedbah vlade v letu 2013 znašali okoli 32 milijonov evrov, za letos pa so ocenjeni na približno 44 milijonov evrov.

Predlog novele zakona o davku na finančne storitve prinaša tudi nekatere druge spremembe, in sicer glede kazenskih določb. Med drugim bodo skupino storilcev prekrškov, ki je sedaj razdeljena na pravne osebe in samostojne podjetnike, preoblikovali tako, da bodo v eni skupini samostojni podjetniki, v drugi srednje velika in velika podjetja, v tretji pa ostale pravne osebe. Za srednje velike in velike družbe, ki sedaj niso v svoji skupini, bodo opredelili tudi razpon glob, ki bodo znašale med 4000 in 125.000 evrov.

Zvišanje davka od prometa zavarovalnih poslov na 8,5 odstotka naj bi v proračun v letu 2015 prineslo dodatnih 17 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 18,5 milijona evrov letno.

...

Prihodki državnega proračuna od tega davka so v letih 2007-2013 znašali v povprečju 68 milijonov evrov letno, največ v letu 2011, in sicer 71,2 milijona evrov. Od takrat pa padajo, saj so v letu 2012 znašali 69,7 milijona evrov, v letu 2013 65,4 milijona evrov, zadnja ocena predvidene realizacije za 2014 pa je 62,9 milijona evrov.

Vlada še navaja, da bo zvišanje davka nadomestilo izpad prihodkov zaradi prenehanja veljavnosti zakona o davku na bilančno vsoto bank konec leta 2014.

Predlog tudi te novele prinaša nekatere novosti pri kazenskih določbah, in sicer bodo zgornjo mejo globe za srednje velika in velika podjetja zvišali na 125.000 evrov (sedaj 18 milijonov tolarjev oziroma 75.000 evrov), in sicer zaradi načela sorazmernosti in primerljivosti z drugimi davčnimi predpisi.

STA


Najbolj brano