Vilfan k poslanski skupini Desus

Poslanec Peter Vilfan zapušča poslansko skupino najmanjše parlamentarne stranke ZaAB in se pridružuje poslanski skupini Desus, sta na današnji novinarski konferenci tudi uradno potrdila Vilfan in vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša. Vilfan je pojasnil, da za zdaj še ne prestopa v drugo stranko.

Peter Vilfan Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Peter Vilfan Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Peter Vilfan je že decembra lani izstopil iz stranke ZaAB, odločitev za izstop iz poslanske skupine pa je nadaljevanje te poteze, je danes pojasnil. Poslanska skupina ZaAB bo brez njega štela le še tri poslance, Desus pa pridobiva enajsti poslanski glas.

S prestopom Vilfana v poslansko skupino Desus en glas pridobiva tudi koalicijska večina, ki bo poslej spet štela 52 poslancev. Pred nekaj tedni je namreč Bojan Dobovšek zapustil poslansko skupino SMC in šel med nepovezane poslance, s čimer je imela koalicija formalno glas manj.

Vilfanov odhod za Bratuškovo pričakovan

Po besedah predsednice stranke Alenke Bratušek je bil Vilfanov odhod pričakovan, saj je bilo to “čutiti kar nekaj časa”. “Mogoče smo malo razočarani, da ni zbral toliko poguma, da bi, preden je stopil pred medije, to v obraz povedal nam,” je dejala Bratuškova, ki meni, da volilci takšnih prestopov ne nagradijo.

Čeprav so se pojavljala namigovanja o Vilfanovem odhodu iz poslanske skupine ZaAB, je poslanec to po besedah Bratuškove ves čas zanikal. Danes pa je ZaAB o tem pisno obvestil in javno sporočil odločitev, da se pridružuje poslanski skupini Desus. V poslanski skupini ZaAB mu, kot je dejala Bratuškova v izjavi novinarjem v DZ, želijo veliko uspeha.

Vilfan: Bratuškova je poslansko skupino in stranko vzela za talko

Vilfan Bratuškovi očita, da je poslansko skupino in stranko vzela za talko, saj tudi z bremenom neuspele komisarske kandidature ni želela odstopiti. Po besedah Bratuškove pa je to zadevo obravnaval svet stranke in je kot predsednica prejela soglasno podporo tega organa. Poleg Vilfana so po njenih besedah izstopili le še dva ali trije člani stranke oziroma se jih je od parlamentarnih volitev več pridružilo kot odšlo.

“Poslanci, ki se odločijo zamenjati poslansko skupino, imajo do tega vso pravico, vendar pa bodo na naslednjih volitvah za to odgovarjali,” je poudarila Bratuškova. Po njenem mnenju verjetno volilcem ni najbolj všeč, da poslanec prestopa iz ene v drugo stranko in na “nobenih volitvah volilci tega niso dobro nagradili”.

Jeseni kongres ZaAB in sprememba imena

Stranka ZaAB ima tako še vedno poslansko skupino in bistvenih sprememb, tako predsednica, ni. Odgovor, ali bi iz stranke lahko odšel še kdo, bo treba po njenih besedah iskati pri drugih. “Smo demokratična stranka, vsak se sam odloči za vstop in izstop iz stranke,” je dejala.

Stranki se jeseni obeta programski kongres, na katerem bodo po besedah predsednice novelirali program in spremenili ime stranke.

Bratuškova zagotavlja, da ima tudi z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, glede katerega se je tudi že špekuliralo o možnih prestopih, normalne odnose. Pojasnila je, da je z njim danes govorila in je tudi on razočaran nad tem, da od Vilfana osebno ni izvedel odločitve za odhod iz poslanske skupine.

Po odhodu Vilfana ima poslanska skupina ZaAB le še tri poslance, to pa ji prinaša tudi nekaj finančnih sprememb. Kar pripada poslancu kot mesečno nadomestilo za delo, bo Vilfan po besedah Bratuškove odnesel s sabo v poslansko skupino Desus, ki bo zdaj štela 11 poslancev.

Cerarja veseli, da je koalicija dobila nov glas

Predsednik vlade Miro Cerar pa je dejal, da ga veseli, da je koalicija s prestopom Petra Vilfana dobila nov glas. V izjavi je novinarjem v DZ zagotovil, da “koalicija ostaja taka kot do zdaj in delamo naprej”.

Cerar je spomnil, da poslansko skupino SMC sestavlja 35 članov stranke SMC. Dobovšek, ki je izstopil iz nje, ni bil član SMC. Kar si želijo, pa je imeti poslance, ki so člani SMC, je dejal. “Če bo kdaj kdo drug potrkal na naša vrata, smo se pripravljeni vsaj pogovarjati. A zaenkrat ne razmišljamo, da bi sami iskali člane od drugod,” je dejal ob robu današnje skupne seje treh odborov DZ, ki so nadaljevali razpravo o Grčiji.

Spomnil je, da bo projektno sodelovanje potekalo tudi s poslanskimi skupinami opozicijskih strank. “To je vedno dobrodošlo,” je poudaril.

STA


Najbolj brano