Videmšek želi razbiti mejo med “nami in njimi”

Delov novinar Boštjan Videmšek z danes izdano knjigo Na begu predstavlja zgodbe približno 300 beguncev, ki so iz različnih vzrokov, od vojn do revščine, morali zapustiti svoje domove. Z nizanjem begunskih zgodb želi pokazati, da gre za našo, kolektivno zgodbo, in razbiti mejo med nami in njimi, je dejal na današnji predstavitvi.

Delov novinar Boštjan Videmšek z danes izdano knjigo Na 
begu predstavlja zgodbe približno 300 beguncev, ki so iz 
različnih vzrokov, od vojn do revščine, morali zapustiti svoje 
domove.  Foto: Maja Pertič Gombač
Delov novinar Boštjan Videmšek z danes izdano knjigo Na begu predstavlja zgodbe približno 300 beguncev, ki so iz različnih vzrokov, od vojn do revščine, morali zapustiti svoje domove.  Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Knjiga sprva ni bila mišljena kot knjiga o beguncih, Videmšek je želel pisati o ljudeh, ki živijo v vojni. Vendar je hkrati spremljal begunske zgodbe, v zadnjih letih se je pogovarjal z 2000 ljudmi.

Ko so se begunske zgodbe začele odvijati pri nas, vlada pa se je odločila za postavitev žice, namreč ni bilo več dileme, o čem bo knjiga pripovedovala, je razložil. Že od leta 2005 namreč spremlja zgodbe Afričanov, ki bežijo v Evropo, a jih na maroško-španski meji ustavi šestmetrski zastražen zid.

Tudi oni so velikokrat prebežniki vojn, ki pa smo jih že pozabili. Mnogi so na tej poti izginili, mi pa o tem nič ne vemo, je dodal. Prav tako nič ne vemo o tistih, ki so jih ujeli pri poskusih prečkanja zidu, ranjene vrgli nazaj na maroško stran, ki "dobiva milijone dolarjev, da te ljudi odvrže v puščavi".Isto bo zdaj po njegovem prinesel dogovor med EU in Turčijo glede migrantov. Živimo namreč v času številk in ne imen, pravi.

Zgodbe iz knjige pa se počasi začnejo odvijati vse bližje nam. Ob podnebnih spremembah, visokih cenah hrane, finančni krizi ter agresivnih politikah - destabilizaciji Bližnjega vzhoda in arabski pomladi ter neodzivnosti nanjo, kar je na oblast prineslo še bolj radikalne sile - je bilo zanj to pričakovano.

Zgodbe v knjigi opisujejo vsakodnevne boje, ki jih različni ljudje iz različnih držav in okolij doživljajo na poti v boljšo prihodnost. Med njimi je zgodba Sirca, ki je leta 2013 z družino pobegnil od doma.

Tihotapci so jih odvrgli na nekih skalah v bližini grškega otoka Samos, kjer so ostali sami, brez vode na vročini julijskega sonca. Moški je sklenil plavati do najbližjega kopnega in poiskati pomoč. Ko je priplaval na plažo, je srečal kmeta, ki je poklical policijo, ta je Sirca aretirala, moški pa jim je zaman poskušal dopovedati, da na skalah čakajo žena in otroci, kljub temu, da se je iz tiste smeri začel valiti dim. Šele ko so pripeljali v namestitveni center v Atene, je lahko skupaj s sorodnikom, ki živi na Švedskem, odšel do Samosa, kjer je našel požgane ostanke teles žene in otrok.

Avtor želi s knjigo opozoriti tudi, da se ljudje razlikujemo zgolj po tem, kje smo se rodili. Danes namreč živimo štejejo ideologije in ne dejstva, je prepričan. V Sloveniji pa da skorajda ni več razlike med diskurzom ulice in diskurzom v medijih ter politiki, sovražni govor je postal vsakdanja govorica elit, je dodal. S tem pa so se odprla vrata skrajni desnici "in to je naša prihodnost".

Knjiga je opremljena s fotografijami, ki jih je v teh letih posnel Jure Eržen. Na terenu se je trudil, da bi posnel močne, sporočilne fotografije, ki bodo prenesle ozračje in občutke, je povedal danes.

Knjigo je Videmšek predstavil na knjižnem sejmu v nemškem Leipzigu, obeta se tudi prevod knjige v nemščino.

STA


Najbolj brano