Vendarle lepši dnevi

Bo avgust kaj bolj podoben običajnim istrskim poletnim mesecem? Vremenoslovci previdno napovedujejo, da se bo vreme v prihodnjih destih dneh “delno izboljšalo”, in opozarjajo, da ni letošnje poletje nič hladnejše od običajnih. Priznavajo pa, da julija letos živo srebro, prvič po juliju leta 2009, ni zlezlo nad 35 stopinj, ampak se je ustavilo pri 32 stopinjah.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > “Od petka bodo le še občasne popoldanske krajevne nevihte, vendar bo vikend znova malo bolj oblačen. Več sonca bo ob morju. Segrelo pa se bo na 30 stopinj stopinj Celzija,” napoveduje dežurni meteorolog Agencije za okolje Andrej Velkavrh. Slabemu vremenu botruje tako imenovani genovski ciklon nad severnim Sredozemljem. Moral bi se začeti umikati proti vzhodu, nad Balkan, in slabeti. V prihodnjih dneh ga nad Sredozemljem ne bo več, kljub temu bo ostalo nestabilno ozračje. “Zaradi izrazite vlage in visokih temperatur. Krajevne plohe in nevihte nas bodo še spremljale,” pojasnjuje Velkavrh. Takšni cikloni so dokaj neobičajni za poletje. “Zračni tokovi pridejo iznad Atlantika in hladni zrak nad Sredozemljem povzroči vrtinec, torej ciklon.”

Čeprav se nam zdi, da je letošnje poletje mrzlo, meteorolog Brane Gregorčič pravi, da ni tako. Povprečna temperatura v osrednji Sloveniji je bila doslej 21 stopinj, kar je nad dolgoletnim povprečjem. Najhladneje je bilo poleti leta 2005, ko je bila v Ljubljani povprečna temperatura 19,7 stopinje. Manj kot 21 stopinj smo imeli tudi poleti 2004, 2006 in 2008. Letošnje poletje naj bi bilo le bolj deževno in muhasto.

MC


Najbolj brano