Velikim družinam in invalidom zagotovljena pomoč pri nakupu letne vinjete

Ministrstvo za infrastrukturo je z Darsom in Rdečim križem Slovenije sklenilo dogovor, na podlagi katerega bodo velike družine in invalidi tudi v letu 2017 upravičeni do pomoči v višini 110 evrov pri nakupu letne vinjete za kombije (cestninski razred 2B). Pogoji in način uveljavljanja pomoči ostajajo enaki kot letos.



Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete morajo upravičenci skupaj s kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo 
prometnega dovoljenja poslati na Rdeči križ Slovenije v 
Ljubljani. Foto: Leo Caharija
Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete morajo upravičenci skupaj s kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na Rdeči križ Slovenije v Ljubljani. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Gre za vozila do 3500 kilogramov največje dovoljene mase, katerih višina nad prvo osjo presega 1,30 metra. Sredstva za pomoč pri nakupu vinjete bo z donacijo Rdečemu križu Slovenije zagotovil Dars, so sporočili z ministrstva.

Cena letne vinjete za vozila cestninskega razreda 2B znaša 220 evrov. S pomočjo v višini 110 evrov pri nakupu vinjete se zmanjša dodatna finančna obremenitev proračunov velikih družin in invalidov.

Nižje plačilo tudi za družine, ki imajo štiri ali več otrok

“S prejeto finančno pomočjo so tako velike družine in invalidi, ki za svoje osebne potrebe nujno potrebujejo vozilo, ki se uvršča v cestninski razred 2B, izenačeni z drugimi uporabniki, ki za svoje potrebe uporabljajo klasična osebna vozila, za katera znaša cena letne vinjete 110 evrov,” so pojasnili.

Pomoč pri nakupu letnih vinjet lahko uveljavijo vsi, ki so ob zadnji še veljavni registraciji vozila cestninskega razreda 2B uveljavili pravico do oprostitve letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu za invalide ali pravico do 50-odstotnega znižanja letne dajatve za velike družine. Do enake pomoči so upravičena tudi društva in invalidske organizacije.

Znižano plačilo letne dajatve lahko uveljavlja družina, ki ima štiri ali več otrok, in sicer le za eno vozilo, pri čemer za to vozilo ne veljajo omejitve glede delovne prostornine motorja, kot to velja za vozila v lasti invalidov.

Pomoč pri nakupu vinjete se lahko uveljali vse leto

Upravičenci lahko pomoč pri nakupu letne vinjete uveljavljajo vse leto. Tako lahko pomoč izkoristijo tudi tisti lastniki vozil, ki doslej niso uveljavljali pravice do oprostitve letne dajatve za invalide oziroma pravice do znižanega plačila letne dajatve za velike družine in bodo to urejali ob naslednji registraciji vozila.

Prošnjo za pomoč pri nakupu letne vinjete morajo upravičenci skupaj s kopijo računa o nakupu vinjete in kopijo prometnega dovoljenja poslati na Rdeči križ Slovenije v Ljubljani. Rdeči križ Slovenije bo upravičenost prošnje preverjal v sodelovanju z ministrstvom. Po potrditvi bo pomoč nakazana na račun upravičenca.

STA


Najbolj brano