Velika noč je tolkla rekorde

Napovedi primorskih turističnih delavcev, da utegnejo letošnji velikonočni prazniki kljub ne najbolj prijaznemu vremenu celo tolči rekorde, so se izkazale za pravilne. V portoroških hotelih, denimo, so zabeležili kar za četrtino več nočitev kot v času lanske velike noči, v Postojnski jami pa zadnjih 30 let ne pomnijo tako dobrega obiska za veliko noč. “Zgodnje velike noči praviloma niso dobre. Če pa so, so izredno dober barometer cele turistične sezone,” je več kot zadovoljen prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.

V soboto je Postojnsko jamo obiskalo kar 4000 ljudi. Kot da 
bi bili sredi poletne sezone, ne pa v začetku aprila, je 
zadovoljen prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.  Foto: STA
V soboto je Postojnsko jamo obiskalo kar 4000 ljudi. Kot da bi bili sredi poletne sezone, ne pa v začetku aprila, je zadovoljen prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.  Foto: STA

PRIMORSKA > “Tudi ta velika noč je samo še potrdila naša predvidevanja, da zna biti obisk jame največji v zadnjih 30 letih. In dejansko je bilo tako,” je bil včeraj zadovoljen predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj. V soboto so v jami zabeležili 4000 obiskovalcev, v nedeljo in včeraj pa po 3000. “Tako dobrega obiska, kot je bil v soboto, ko smo imeli v jami kar 2600 individualnih gostov ... Veste, takšne obiske običajno beležimo šele po 15. juliju, sredi turistične sezone torej, ne pa v začetku aprila,” je poudaril.

Italijanski trg se prebuja

Letošnji velikonočni prazniki po obisku kar za petino prekašajo lanske, pa čeprav “zgodnja” velika noč običajno ni najbolj ugodna, pravi Batagelj. “Lani so bili velikonočni prazniki v zelo ugodnem terminu, saj so bili šele tretji vikend v aprilu, kar je blizu prvomajskim praznikom. A vendar smo v jami letos za veliko noč našteli kar za 18 odstotkov več obiskovalcev.”

Letošnje leto je že sicer veliko boljše od lanskega. Od januarja do aprila je jamo obiskalo kar 30 odstotkov več ljudi kot v enakem obdobju lani. Med tujci, ki so že tradicionalno precej številčnejši od domačih gostov - Slovenci so tudi minuli konec tedna, denimo, predstavljali le šest odstotkov vseh obiskovalcev -, so na prvem mestu Italijani, sledijo jim Nemci, na tretjem mestu pa so že dalj časa zasidrani Korejci. “Ciljali smo zlasti na oddaljene trge in to se nam sedaj obrestuje. Je pa res, da se italijanski trg prebuja, kar je dober znak. Že lani smo imeli 12 odstotkov več italijanskih gostov, letos pa kaže, da jih bo še več. Iskreno povedano, si nismo mislili, da nas bo letos za veliko noč obiskalo toliko italijanskih turistov, je zadovoljen Batagelj. “Naslednje leto za veliko noč mora biti odprt tudi hotel,” še dodaja.

Zadovoljni tudi v Portorožu in Bovcu

Tudi optimistične napovedi portoroških turističnih delavcev pred prazničnim koncem tedna so se izkazale za upravičene. “Od petka do včeraj smo zabeležili 15.149 hotelskih nočitev, kar je 25 odstotkov več kot v času lanske velike noči,” je zadovoljna Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Domačih nočitev je bilo 1591 ali 16 odstotkov več, tujih pa 13.558 oziroma 26 odstotkov več kot lani. Med tujci, ki so se letošnje velikonočne praznike odločili preživeti v enemu od portoroških hotelov, je bilo največ Italijanov, Nemcev in Avstrijcev. Hoteli občine Piran so bili sicer v povprečju približno 90-odstotno zasedeni.

Tudi na drugem koncu Primorske, na Bovškem, se nad letošnjimi velikonočnimi prazniki ne pritožujejo. “Sicer se pozna, da je prelaz Predel zaprt, saj je zato nekoliko manjši obisk, a med turisti je še vedno precej Italijanov, ki se proti Bovcu podajo pa čez Učjo ali Vršič,” nam je včeraj povedala Ajda Mlekuž iz Turistično-informacijskega centra (Tic) Bovec. Včeraj bi kljub lepemu vremenu domače obiskovalce lahko prešteli na prste ene roke, je pa bilo zato v Bovcu polno tujih turistov, zlasti Nemcev. In glede na to, da se je že začela kajakaška sezona, je bilo med obiskovalci - pričakovano - največ prav kajakašev. Kot pravi Mlekuževa, je Posočje te dni gostilo bolj dnevne goste. A kljub temu je velikonočni obisk dober obet za poletno sezono. “Upajmo, da bo dobra in da bo vreme naklonjeno,” je optimistična.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano