Večino omrežja so že obnovili

Na celotnem območju Elektra Primorske je bilo v žledolomu poškodovanih 353 kilometrov distribucijskega omrežja. Skupna škoda je znašala 18,8 milijonov evrov. “Obnova poteka uspešno in po načrtih,” je zadovoljen predsednik uprave Elektra Primorske Uroš Blažica.

Ledenemu oklepu niso kljubovali niti stebri daljnovodov. Foto: STA
Ledenemu oklepu niso kljubovali niti stebri daljnovodov. Foto: STA

NOVA GORICA > “Naše ekipe so pokazale izjemno požrtvovalnost pri odpravljanju napak in pri obnovi poškodovanega omrežja. V prvih dneh po ujmi so nam pomagali tudi gasilci in pripadniki civilne zaščite, predvsem pri odpiranju dostopnih poti do naših naprav,” pojasnjuje Uroš Blažica. Za odpravo poškodb na elektroenergetskem omrežju so angažirali še 130 zunanjih izvajalcev v raznih strokovnih ekipah, ki so skupaj z delavci Elektra Primorske najprej vzpostavili zasilno napajanje z raznimi začasnimi rešitvami, nato pa so začeli še z dokončno sanacijo poškodovanega omrežja. Več kot 90 odstotkov obnove je že pod streho, obnova na nizko napetostnem omrežju pa bo v celoti zaključena v prvem četrtletju letošnjega leta, napoveduje Blažica.

Žledolom je poškodoval desetino napajalnega visokonapetostnega in srednje napetostnega omrežja Elektra Primorske. “Zaradi nastalega stanja smo morali tudi najemati agregate, kar je skupaj s prevozi in gorivom pomenilo 1,5 milijona evrov stroškov.” Največ poškodb na omrežju je bilo na Pivškem in Postojnskem ter na območju Črnovrške planote in na območju nad Colom do Predmeje. Na Idrijskem pa so jo najbolj skupili kraji Vojsko, Čekovnik, Idrijske krnice, Cerkljanski vrh in Kladje. “Na tem delu smo pri obnovi nadzemnega omrežja izvedli tudi izboljšave, nameščali smo močnejše drogove in krajšali zatezno razdaljo polja. Na Vojskem smo namestili nadzemni univerzalni kabel, ki je manj občutljiv na žled. Poškodbe omrežja smo imeli tudi v krajih Kanalski Lom, Krn in Livek,” še našteva Blažica.

110-kilovoltni daljnovod Pivka-Postojna so dokončno sanirali lani novembra, tako da 20-kilovoltna daljnovoda Pivka-Postojna in Ajdovščina-Postojna ne napajata več območja Postojne. Za rezervno napajanje Postojne gradijo podzemni 20-kilovoltni kablovod iz Pivke. “Tudi ta gradnja poteka po načrtih, ne glede na slabe vremenske razmere v lanskem letu,” pojasnjuje Blažica. PETRA VIDRIH


Najbolj brano